Kager

Rugbrødslagkage med kirsebærsyltetøj og flødecreme

Du går aldrig galt i byen med rugbrødslagkage! Den sønderjyske klassiker, som også hedder brødtort, er nem at lave - især hvis du allerede har rester af rugbrød liggende.
Opskrift og foto: Ditte Ingemann. 2.07.2023

Hvis du endnu ikke har smagt rugbrødslagkage, så må du prøve det! Som navnet antyder, består bundene bl.a. af rugbrød, men kagen minder langt fra om noget, der hører halvkedelige madpakker til.

Rugbrødslagkagen er nemlig både sød, nem og helt uimodståelig. Foruden de lækre bunde består en klassisk rugbrødslagkage af cremet flødeskum og sødt, syrligt solsbærsyltetøj. I denne opskrift bruger vi dog kirsebærsyltetøj. Brug gerne rugbrød uden kerner, det giver det bedste resultat.

Får du gæster, kan du bage bundene et par dage i forvejen - så skal du ikke gøre andet end at samle lagene, lige inden det banker på døren.

Ingredienser

  • 6 æg
  • 200 g brun farin
  • 200 g tørt rugbrød
  • 100 g hasselnøddekerner
  • 2 spsk. rent kakaopulver
  • 1 knsp. salt
  • 2 springforme, ca. 22 cm i diameter

Fyld

  • 2½ dl piskefløde
  • 250 g kirsebærsyltetøj

Topping

  • 50 g mørk chokolade
  • 2 spsk. hasselnøddekerner

Rugbrødslagkage med kirsebærsyltetøj og flødecreme

  1. Tænd ovnen på 225°.

  2. Del æggene i hvider og blommer. Pisk æggeblommer og farin lyst og luftigt i en skål med en elpisker.

  3. Pisk æggehviderne stive i en anden skål med en elpisker. De skal piskes så stive, at du kan vende skålen over hovedet, uden at hviderne ryger ud.

  4. Blend rugbrød, hasselnødder, kakaopulver og salt i en foodprocesser, til konsistensen er som grove krummer.

  5. Vend rugbrødsblandingen i de piskede æggeblommer, og vend herefter forsigtigt de piskede æggehvider i.

  6. Beklæd springformene med bagepapir, og hæld dejen heri. Bag bundene i ovnen 13-15 minutter. Bundene er færdige, når du kan stikke en kødnål i midten, uden der sidder kagedej fast på nålen. Lad bundene afkøle helt.

Fyld

  1. Pisk fløden let i en skål med en elpisker.

  2. Smør syltetøj på 1 af bundene, fordel flødeskummet ovenpå, og læg den resterende bund på.

  3. Smør resten af syltetøjet på og herefter resten af flødeskummet.

Topping

  1. Hak chokolade og hasselnødder groft, og drys begge dele over kagen.

  2. Opbevar lagkagen på køl indtil servering.