Fastelavnsboller med flødeskum og hindbærsyltetøj

Du husker sikkert dine første fastelavnsboller helt tilbage fra barndommen som fast del af alle fastelavnsløjerne. Som det søde indslag når der skulle slås katten af tønden og måske også i dagene omkring selve fastelavnsfesten. Når det gælder fastelavnsboller, er der uendelig mange varianter at vælge imellem, og det bedste er at bage dem selv, så du får lige præcis den, du allerbedst kan lide!

Prøv også: Fastelavnsboller med cremefyld

Det store spørgsmål er selvfølgelig, om det skal være de luftige med flødeskum eller de gammeldags fastelavnsboller, der bliver lavet af gærdej og med blødt og sødt fyld af creme. Du har helt sikkert din egen personlige favorit blandt de søde boller, men vi er ret sikre på, at den her nemt kunne gå hen og blive en favorit. 

Fastelavnsboller med flødeskum og hindbærsyltetøj

9 stk.
Det skal du bruge til fastelavnsboller med flødeskum:
Wienerdej til fastelavnsboller:
  • 25 g gær
  • 1 dl mælk
  • 2 spsk. sukker
  • 2 æg (1 til pensling)
  • 225 g hvedemel
  • 125 g koldt smør
Fyld:
  • ½ l piskefløde
  • 12 store spsk. hindbærsyltetøj
Pynt:
  • 1 spsk. flormelis
  • 1 spsk. hindbærpulver

Prøv også: Fastelavnsboller med marcipan 

Wienerdej:
  1. Rør gæren ud i mælken. Tilsæt sukker, 1 æg og mel, og ælt dejen godt.
  2. Rul dejen ud til en firkant 30 x 20 cm. Bank smørret fladt med en kagerulle mellem 2 stykker bagepapir, til det måler 15 x 20 cm. 
  3. Læg smørret på den ene side af dejen, og fold den anden side dej over smørret. Pak dejen ind i bagepapir, og læg den i køleskabet i 30 minutter.
  4. Rul dejen ud på et melstrøet bord, til den er 1 cm tyk. Sørg for, at der hele tiden er mel nok på bordet, så dejen ikke hænger fast.
  5. Børst melet af dejen, og fold 1/3 af dejen fra den ene side ind mod midten. Børst melet af dejen i den anden side, og fold det henover, så du har et fint stykke dej foldet i 3 lag.
  6. Læg dejen på køl i 30 minutter. Gentag udrulningen 2 gange mere, men uden at lægge dejen i køleskabet mellem udrulningerne. Vend dejen om ved hver udrulning, så den bliver rullet ud på den modsatte led hver gang.
  7. Rul dejen ud, til den måler 25 x 25 cm, og skær den i 9 firkanter. Fold hjørnerne ind mod midten af dejen, og form dem let som boller. Sæt bollerne med foldningerne nedad på en bageplade med bagepapir.
  8. Lad bollerne hæve til dobbelt størrelse, og pensl med sammenpisket æg. Bag bollerne 12-15 minutter ved 175°, til de er lysebrune, og lad dem køle helt af.
 
Fyld:
  1. Pisk fløden til skum. Skær forsigtigt toppen af bollerne. Kom 1 stor spsk. hindbærsyltetøj i hver bolle, og sprøjt godt med flødeskum.
  2. Læg toppen af bollen på flødeskummet.
Pynt:
Rør flormelis og hindbærpulver sammen, kom det i en lille sigte, og drys det over bollerne ved servering.

 

Derfor spiser vi fastelavnsboller

Fastelavn stammer tilbage fra ca. år 600, hvor man fastede i dagene op til påske. Inden spiste man sig ekstra mæt, så man kunne klare sig igennem den lange faste. Tirsdag var den sidste dag, man måtte spise hvidt brød. Og det er her, fastelavnsbollen stammer fra. Det første tegn på, at fastelavnsbollen var kommet til Danmark, sås først i 1250, hvor den blev foreviget på et kirkemaleri.

Prøv også: Fastelavnsboller med hjemmelavet æblefyld