Marts

Grav og mål op
Klargør jorden nu og anlæg nye bede. Begynd med at måle bedet op og markere det med snor, udspændt mellem de fire hjørner. Grav jorden let igennem, så den får luft. Køb eventuelt frisk havejord og læg et lag på bedet. Regn ud, hvor mange rækker du kan så på arealet ved at læse på dine frøposer - snart kan du plante ud.

Snyd rabarberne
…så du kan høste de herlige bladstængler tidligt. Sæt en hvid spand på hovedet over en rabarberplante, når du kan se de svulmende røde bladknopper dukke op af jorden. Spanden vil holde luften varmere omkring planten og dermed opvarme jorden, så rabarberen sætter ekstra fart på sin udvikling. Bladene bliver gule, men det skal du ikke lade dig skræmme af, for selve stænglen vil stadig være rød og velsmagende.

Forspiringens kunst
Midt i marts er det tid til at forspire frø i vindueskarmen. Du kan så i næsten hvad som helst, blot der er hul i bunden. Tørvepotter er gode, fordi de kan plantes direkte ud, uden at rødderne forstyrres. Vælg spiremuld til frøene. Almindelig pottemuld kan svide rødderne. Dæk frøet med et lag muld svarende til den tykkelse frøet har. Nogle frø er lysspirende og skal slet ikke dækkes. Læs på frøposen og husk at vande. Stil såpotterne lunt og lyst, evt. dækket med klar plast. Efter spiringen flyttes de til et køligere sted. Sidst i maj kan blomsterne plantes ud i haven.

Løgene har selv det hele med i bagagen
Mange forårsløg er allerede i gang med at blomstre, andre er så småt på vej op. Vidste du, at løget består af opsvulmet plantevæv, som indeholder alt, hvad planten har brug for af vand og næring for at kunne blomstre og danne blade? Efter blomstringen har løget brug for at suge vand, nye næringsstoffer og energi til sig via rødderne og bladene for også at kunne blomstre året efter. Lad derfor de grønne toppe stå.

Flyv rundt med bestøverpenslen
Har du fersken, nektarin eller abrikos i drivhuset, vil de så småt begynde at blomstre nu. Giv dem en hjælpende hånd med bestøvningen, så du er sikker på, at der dannes frugter. Dup med en lille pensel på støvdragerne med modent pollen (når det er løst og drysser). Dup herefter på andre blomster. Gør det helst hver dag under blomstringen for at få det bedste resultat.