Det skal du lave i haven i september

Tomatsæsonen kan strækkes i september

Tomatplanter får ofte skimmel på bladene, men levetiden kan forlænges et godt stykke tid endnu ved at fjerne angrebene straks. Desinficer gerne din saks i sprit for hvert klip, så smitten ikke spredes. Fjern toppen på hver plante og måske også de klaser, som kun har bittesmå tomater på nuværende tidspunkt. Derved bruger planterne energien på at færdigudvikle de tomater, som allerede er i gang, frem for at vokse unødigt videre. Fjern derimod ikke bladene, for at give frugterne sol. For meget direkte sol gør, at tomaterne udvikler en grøn nakke, som ikke kan modne, men forbliver hård og grøn.

Læs også: Sådan undgår du syge tomater - også i september

Læg tulipanløg nu!

Vil du plante forårsblomster på løg, fx krokus og tulipaner, er september en god måned at gøre det i. Vær opmærksom på, hvilken type jord du har. De færreste løg kan lide at stå fugtigt. Er din jord meget leret, bør du grave et ekstra dybt hul og fylde bunden op med sand eller grus, inden du lægger løgene. To gange løgets højde er en god tommelfingerregel for, hvor dybt løgene skal lægges.

Læs også: Få havens smukkeste tulipaner

Plant roser i haven

Roser får den optimale start på væksten, hvis du planter dem i denne tid. Lad roserne vokse i solen med luft omkring sig i en porøs, fugtighedsbevarende jord − så får du det smukkeste resultat. Plantehullet skal altid være så stort, at rødderne kan være der uden hverken at blive bøjet, presset sammen eller beskåret. Plant altid roserne ca. 10 cm dybere, end de står i potten, så podestedet kommer under jorden. Kommer roserne ikke dybt nok ned, vil de begynde at danne vildskud, som helt tager magten på bekostning af selve roserne. Det er vigtigt, at du ikke klipper roserne, når du planter om efteråret, da det vil gøre dem sarte. Lad i stedet blomster og hyben blive siddende, så de kan fryde øjet på en kold vinterdag.

Hvilke roser skal du plante? Se denne guide

Pas på skadedyr i chilierne

Peber- og chiliplanter skal kigges godt efter for skadedyr hver dag. De er tit angrebet af spind, trips og lus på nuværende tidspunkt. Er angrebet voldsomt, skal du kassere planterne, og ellers kan du sprøjte med insektsæbe.