Kardemommekringle med nødder

Der er ikke noget som smagen og synet af en traditionel kardemommekringle. Den smukke kringle emmer af nostalgi, og bagværket bringer tankerne hen på det klassiske kagebord, hvor kringlen er et must. Her får du opskriften på en velsmagende og klassisk kardemommekringle.

Vild med kardemommekringle, så prøv også de lækre kardemommeboller

Det skal du bruge til kardemommekringle:

1 kage

Gærdej:

  • 60 g smør
  • 1 dl sødmælk
  • 25 g gær
  • ¾ dl sukker
  • 1 nip salt
  • 1 spsk. kardemomme
  • 1 tsk.
kanel
  • 1 æg
  • Ca. 300 g mel

Fyld og pynt: 


  • 50 g smør
  • ½ dl sukker
  • 25 g mandelmel eller fint blendede mandler
  • 20 g hasselnødder og mandler
  • 1 æg
  • 1 spsk. sukker

​Se også: Galopkringle

Sådan gør du:

Dej:

  1. Smelt smørret. Bland mælk og smør – væsken skal være ca. 37°. Smuldr gæren i en skål, hæld væsken over, og rør gæren ud.
  2. Tilsæt sukker, salt, kardemomme, kanel og æg, og rør sammen. Tilsæt ²/³ af melet, og ælt sammen. Tilsæt resten af melet lidt ad gangen. Ælt dejen, til den er glat og smidig.
  3. Lad den hæve tildækket i ca. 30 minutter.
  4. Del dejen i 3 dele. Rul 2 af delene ud til 50 cm lange pølser. Sno dem om hinanden. Form den sidste del til en stor bolle. Placér bollen på en bageplade med bagepapir, og læg den snoede dej rundt om den. Tryk forsigtigt enderne sammen, så kringlen holdes sammen. Lad den efterhæve i 30 minutter.

Fyld:

  1. Rør smør, sukker og mandelmel sammen. Hak hasselnødder og mandler groft. Pensl kringlen med sammenpisket æg.
  2. Brug 2 teskeer til at lave 6-8 huller i midten af kringlen, og fordel fyldet i hullerne. Drys nødder og sukker på toppen af kringlen.
  3. Bag den i en 200° varm ovn i ca. 15 minutter.

Læs også: 5 småkager – 1 dej