Desserter og kager

Rutebilkager med kakaofrangipane

Overrask dine gæster med en rutebilkage, der smager himmelsk. Tilføj pynt og en delikat kakaofrangipane.
af Ditte Julie Jensen / Foto: Lars Ranek fra bogen Kageminder 23.01.2020

Rutebiler er egentlig bare marengs og kakaomasse, og der er hverken meget smag eller substans i dem. Alligevel var det netop de småkager, den cyklende gadepræst i Odense altid havde med for år tilbage, for de hjemløse elskede nemlig af uvisse årsager den tørre kage.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Denne opskrift forvandler dog den ellers lidt tørre kage til en velsmagende dessert, man snildt kan servere for venner og familie.

SE OGSÅ: Opskrift på 4 syndige chokoladekager

Rutebilkager med kakaofrangipane

Antal: 6 små tærter

Det skald du bruge for at lave rutebilkager med kakofrangipane

KAKAOMØRDEJ:

  • 130 g kagehvedemel
  • 20 g kakao
  • 60 g flormelis
  • 80 g blødt smør
  • 2 æggeblommer
  • Kakaofrangipane:
  • 80 g blødt smør
  • 80 g lyst rørsukker
  • 80 g mandelmel
  • 1 æg
  • 1 nip salt
  • 10 g kakao

RUTEBILER:

  • 200 g flormelis
  • 1 spsk. kakao
  • 1 knsp. hjortetaksalt
  • 30 g æggehvider

DESUDEN:

  • 6 spsk. god hindbærmarmelade
  • 3 dl piskefløde
  • friske hindbær
  • 50 g god mørk chokolade

SE OGSÅ: Verdens bedste blødende chokoladekage

SÅDAN LAVER DU RUTEBILkager med kakaofrangipane

KAKAOMØRDEJ:

  1. Smuldr hvedemel, kakao, flormelis og blødt smør, til det minder om brødkrummer.
  2. Saml dejen hurtigt med æggeblommerne.
  3. Stop med at ælte, så snart dejen er ensartet.
  4. Kom dejen i en frysepose, tryk den lidt flad og læg den på køl i mindst 30 minutter.

KAKAOFRANGIPANE:

  1. Ælt smør, rørsukker og mandelmel sammen.
  2. Tilsæt æg, salt og kakao, og ælt det godt sammen.
  3. Ælt mørdejen kort sammen, og udrul den i 2-3 mm's tykkelse på et bord let drysset med mel.
  4. Fyld dejen i seks tærteforme (Ø 8 cm).
  5. Fjern overskydende dej ved hjælp af kagerullen.
  6. Fyld kakaofrangipanen i den ubagte tærte, og bag den ved 190° varmluft i ca. 10 minutter.
  7. Lad tærterne køle af på en bagerist.

RUTEBILER:

  1. Ælt det hele sammen, og kom massen i en sprøjtepose med en stjernetylle.
  2. Lav små stave (5 cm lange) på en bageplade beklædt med bagepapir.
  3. Bag dem ved 175° varmluft i 8-10 minutter.
  4. Lad dem køle ned, og knus dem.

TIL SERVERING:

  1. Smør 1 spsk. hindbærmarmelade ud på hver af tærterne.
  2. Pisk fløden til flødeskum, og vend en håndfuld knuste rutebiler i flødeskummet.
  3. Kom det i en sprøjtepose med en stor glat tylle, og sæt en fin top på hver af tærterne.
  4. Tril tærterne i knuste rutebiler.
  5. Temperér chokoladen, og lav chokoladestave.
  6. Pynt kagerne med chokoladestave og friske hindbær.

KAGEMINDER

Opskrifter er fra bogen Kageminder, der skrevet af Ditte Julie Jensen, der var med i Den store bagedyst på DR i 2015. Hun har tidligere skrevet kagebogen Tid til kage og er desuden underviser, foredragsholder og blogger. Kageminder kommer med et bud på mormors klassikere og bagerens yndlinge i en moderne fortolkning. 192 sider, 250 kr. (Gyldendal).

SE OGSÅ: Delikat chokoladesoufflé med passionsfrugt