Desserter og kager

Nem nøddetærte med kvædekompot

Den aromatiske nøddetærte egner sig godt til frysning og er den perfekte redning, når uventede gæster eller lækkersulten melder sin ankomst. Servér tærten med en let syrlig kvædekompot.
af Mikkel Karstad, Foto: Anders Schønnemann 14.11.2022
noeddetaerte_cremefraiche_kvaedekompot

Lækker og nem nøddetærte

4 personer

Nøddetærte:

60 g mandler

60 g hasselnøddekerner

60 g valnøddekerner

60 g cashewnødder

4 æg

1 usprøjtet appelsin

250 g blødt smør + smør til formen

250 g rørsukker

150 g hvedemel

1 tsk. stødt kanel

1 tsk. Vaniljesukker

1 knsp. Salt

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

1 tsk. Bagepulver

1 springform, ca. 20 cm i diameter

Sådan gør du:

Hak alle nødderne. Tænd ovnen på 160˚.

Del æggene i hvider og blom­mer, og pisk æggehviderne stive med en elpisker.

Skyl og riv appelsinskallen fint.

Pisk smør og sukker til en luftig masse i en skål med en elpisker, og tilsæt æggeblommer og saft og skal fra appelsinen. Pisk igen.

Bland mel, kanel, vanilje, salt og bagepulver i en skål, og vend ingredienserne i dejen.

Vend så forsigtigt de stiftpiskede æg­gehvider i og til sidst hakkede nød­der.

Smør formen, og hæld dejen i.

Bag tærten i ovnen i 35-40 minutter.

Tjek med en lille, spids kniv, om tær­ten er færdigbagt. Den må godt være lidt blød i midten.

Afkøl let i formen på en bagerist, og servér med kvæde­kompot og cremefraiche.

Kvædekompot:

4 kvæder

1 dl vand

½ usprøjtet citron

300 g sukker

Sådan gør du:

Skyl kvæder, og skær dem i grove tern.

Kog kvæde­stykkerne med vand og citronsaft i en gryde ved lav varme i 30-40 minutter, til de begynder at koge ud.

Tilsæt sukker, og lad kompotten simre i yder­ligere 15 minutter.

Smag evt. kompot­ten til med mere citronsaft, så den får en god balance mellem sødme og syre, og afkøl.

Til servering:

2 dl cremefraiche 38 %

Servér den afkølede kage med kvædekompotten og cremefraiche.

noeddetaerte_cremefraiche_kvaedekompot

TIP:

Også kvædekompotten kan sagtens laves en eller flere dage i forvejen. Opbevar den på køl i et skoldet sylteglas med låg.