Desserter og kager

Fransk nougat med chiafrø og mandler

Kom chiafrø og mandler i fransk nougat for at give lidt knas til den seje konfekt.
Tekst og foto af Julie Polar de Greeve 4.01.2018
fransk nougat

Fransk nougat har ikke meget med den klassiske brune nougat at gøre. Den er nemlig lavet på pisket æg og ikke chokolade.

Fransk nougat er derfor mere fast i konsistensen og har oprindeligt pistacienødder blandet i massen.

Som navnet antyder stammer fransk nougat fra Frankrig – helt bestemt fra Montélimar tilbage i 1700-tallet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Pas på varmen ved fransk nougat

Når du varmer vand og sukker til sirup, så husk at bruge et termometer. Den franske nougat har det med at stagnere på omkring 120°, men stiger derefter hurtigt til 140°.

I opskriften her har vi skiftet pistacienødderne ud med chiafrø og mandler. De små frø giver en knasende effekt, der klæder en ellers sej fransk nougat, og mandlerne tilfører lidt at tygge i.

Er du mere til traditionel konfekt, kan du i stedet lave ægte fransk nougat.

Når du anretter konfekten, kan du enten gå efter sirlighed og pænt lægge hver slags for sig i rækker eller som her bygge et bjerg, der ligner et vinterligt overflødighedshorn.

Sådan laver du fransk nougat med chiafrø og mandler

Antal 80 stk.

Det skal du bruge for at lave fransk nougat med chiafrø og mandler

  • 150 g mandler
  • 2½ stk. pasteuriserede æggehvider
  • 1¼ dl vand
  • 350 g sukker
  • 225 g glukose
  • 350 g honning
  • 50 g hvide chiafrø
  • 2 spsk. flormelis

Sådan laver du fransk nougat med chiafrø og mandler

  1. Læg mandlerne i en skål, og hæld kogende vand over. Lad dem stå i blød 10 minutter, og smut mandlerne, når vandet er blevet lunkent.
  2. Rist mandlerne i en forvarmet ovn på 140° i ca. 20 minutter, indtil de er gyldne. Stil dem væk, og lad dem køle af.
  3. Pisk æggehviderne luftige.
  4. Kog vand, sukker og glukose til en sukkerlage ved svag varme, indtil lagen når en temperatur på 140° – det tager ca. 20 minutter.
  5. Tilsæt honningen til den varme lage, når den er 140°. Kog videre, indtil massen når 148°.
  6. Hæld langsomt den varme lage ned i æggehviderne i en tynd stråle, mens du pisker.
  7. Pisk i 10 minutter, indtil massen er sej og lang og er blevet lun.
  8. Vend de ristede mandler og chiafrø i.
  9. Læg bagepapir på bund og sider i en form på ca. 20 x 20 cm, og kom straks nougaten op i den.
  10. Afkøl den franske nougat ved stuetemperatur i 12 timer.
  11. Løsn nougaten fra bagepapiret, og drys med flormelis.
  12. Skær ud med en skarp kniv i mindre stykker.
  13. Pynt med ekstra mandler og chiafrø på toppen lige inden servering.

Læs også: Sådan bruger du de sunde chiafrø

Prøv også at kaste dig ud i Mette Blomsterbergs konfekt.