Aftensmad

Kartoffelpizza med tyk bund og urtecreme

Fra kartoffelbrød til pizzabunde – kartoflerne sikrer dig en tyk, svampet dej, som er skønt med eller uden topping på. Her får du opskriften på kartoffelpizza!
af Rikke Larsen. 20.06.2022 Foto: Tia Borgsmidt.
Kartoffelpizza med tyk bund og urtecreme

Kartofler er billige og mætter godt. De hører til blandt de mest klimavenlige afgrøder, og de sunde runde knolde kan bruges i alt fra spansk tortilla, supper og tærter til brød, pizza og kartoffelmos med urter. Her laver vi kartoffelbrød om til pizzadej.

4 stk

Kartoffelbrød

  • 4 dl lunken vand
  • 1 dl mælk eller kærnemælk
  • 50 g gær
  • 1 spsk. rørsukker
  • 3 spsk. olivenolie
  • 1 rest kogte kartofler, ca. 300 g
  • Ca. 700 g hvedemel
  • 1-2 tsk. salt

Pizza

  • 1 portion kartoffelbrøddej
  • 1 bundt grønne sommerløg
  • 1 rest kogte kartofler, 600-700 g
  • 1 pakke flødeost
  • Salt og peber
  • Olivenolie

Urtecreme

  • 250 g cremefraiche
  • 2 spsk. urter, f.eks. persille og rosmarin
  • Salt og peber

Sådan laver du kartoffelpizza

Kartoffelbrøddej

  1. Bland vand og mælk, tilsæt gær, sukker og olie, og rør rundt. Lad blandingen stå med husholdningsfilm eller en tallerken over i ca. 15 minutter.
  2. Skær kartoflerne i mindre stykker, og tilsæt dem. Du kan også bruge en rest kartoffelmos.
  3. Rør hvedemel og salt i blandingen, til dejen er smidig.

TIP: Du kan sagtens lave kartoffelbrød af dejen i stedet for pizza. Du behøver hverken smør eller pålæg, brødet smager skønt, som det er. Form dejen til et kvadratisk brød, pensl det med olie, drys med salt, og pres evt. lidt kartoffelstykker ned i toppen af brødet. Lad det stå i ca. 10 min. ved stuetemperatur, og bag det i 25-30 minutter ved 200 grader.

Kartoffelpizza

  1. Til pizzaerne skal du bruge den samme dej som til kartoffelbrødet. Rul dejen til 4 cirkler på bagepapir på en bageplade, og lad stå i 10 minutter.
  2. Tænd ovnen på 200 grader. Hak sommerløgene, og skær kartoflerne i skiver.
  3. Smør flødeost på dejen, fordel løg og kartoffelskiver, og drys med salt og peber.
  4. Hæld olie over og drys igen med salt. Bag i 25-30 minutter.

Urtecreme

  1. Blend eller hak persille og rosmarin fint. Gem lidt til pynt, og rør resten i cremefraichen. Smag til med salt og peber, og servér til pizzaerne.