Have med lyskæder
Haveindretning

Sådan vælger du solcellelamper

af Christina Riis. 20.02.2023
Foto: Jytte Boch.
Solcellelamper er geniale: De er hyggelige, du sparer på strømregningen, og de er gode for miljøet. Få vores guide til valg af solcellelamper her!

Denne artikel indeholder sponsorerede links.

Solcellelamper til haven

Solcellelamper er en genial opfindelse! De er et godt valg, hvis du ønsker hyggelig belysning i haven efter mørkets frembrud. Det kan være i træer og buske, langs gangarealer eller husmure eller ved indgangspartier. De er super nemme at have med at gøre, fordi de ikke bruger ledninger.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Og så er de ikke bare billige i drift, de er gratis, og dét ser godt ud i elregnskabet! Og sidst, men bestemt ikke mindst, er de miljøvenlige, da de jo kører på solenergi.

Når du skal vælge solcellelamper, er der nogle forskellige faktorer, du kan overveje. Vi har samlet vores bud på de vigtigste her. Nedenunder kan du se et udpluk af forskellige typer af solcellelamper

  1. Batterikapacitet: Jo bedre batteri, jo bedre udnytter det solenergien, især i perioder uden ret meget sollys. Vær opmærksom på, om lampen er designet til nordiske vejrforhold, så den også kan udnytte de sparsomme dagtimer om vinteren eller bruge af den opsamlede strøm et par dage.
  2. Lysstyrke og farver: Muligheden for at justere lysstyrke eller farven på lyset. Er du til kold eller varm hvid? Pink eller grønt lys?
  3. Konstruktion og holdbarhed: Udendørs solcellelamper skal kunne tåle vind og vejr. Vælg nogle, der er vejrbestandige og beregnet til udendørsforhold.
  4. Installationsmuligheder: Nogle solcellelamper skal monteres på vægge eller stolper, mens andre kan placeres fritstående eller i jorden.
  5. Automatisk eller manuel tænd/sluk-funktion: Nogle lamper tænder og slukker selv afhængigt af lysniveauet. Du kan også få lamper, der aktiveres af bevægelse.

Skal dine lamper have bevægelsessensorer? Vil du kunne tænde og slukke selv, eller skal de selv tænde, når solen går ned? Der er mange muligheder, også når det kommer til produktets holdbarhed og kvalitet. Prisen og kvaliteten følges som udgangspunkt ad. Men resten er som regel en smagssag.

Du kan læse om de specifikke modellers holdbarhed, styrke og meget mere i linksne herunder.

Placering af solcellelamper

Solcellelamper skal have så meget direkte sollys, som overhovedet muligt. Den bedste position for solcellepanelet er mod syd, og det optager mest mulig solenergi, når solstrålerne står ind på det i en vinkel på 90 grader.

Om vinteren er det bedst, hvis panelet har en hældning på 45 grader, fordi solen står lavt på himlen hele sæsonen.

Det er selvfølgelig vigtigt, at panelet står et sted, hvor der ikke er noget, der skygger for solen i løbet af dagen. Her kan det være en fordel med modeller, hvor solpanelet er separeret fra selve lampen. Det betyder også ofte, at solpanelet er større på disse modeller, fordi det ikke skal passe på lampens størrelse.

Udendørs solcellelamper

Lamperne har en diameter på 20 cm, og med 8 stk har du en masse hyggebelysning til haven! Hæng lamperne i forskellige højder i de indbyggede kroge, lad lamperne få fuld sollys i løbet af dagen, og nyd den hyggelige belysning hele natten! Lampeskærmen er lavet af polyester, så den kan tåle regn.

Lyskæde med solceller

Lyskæder er den perfekte mulighed for at gøre haven til det hyggeligste sted at være en sommeraften, eller at se ud på i vintermørket. Pærerne her har et varmt hvidt lys, der enten er konstant eller bevægeligt - alt efter hvilken tilstand, du foretrækker.

Belysningstiden efter fuld opladning er ca. otte timer.

Det ligner næsten, at der er ildfluer i pærerne på denne lyskæde.

De 200 små pærer sidder på en tynd wire her, så lyskæden er mere diskret og fin i sit udtryk. Den er perfekt til dekoration af grene som på billedet.

De dekorative

Pebbla er et sæt med to LED-solcellelamper med lampeskærme af matteret glas i organiske former. Lamperne, der minder lidt om små sten, er ideelle til at placere langs stier, ved damme eller på terrassen.

Pebbla-lampesættet kan give op til 22 timers lys, når batterierne er fuldt opladet af solen.

Fin solarlampe i klart, riflet glas med hank af reb. Den er let at hænge op i klynger af flere, eller du kan tage den med på stranden for at se solnedgang.

Lyset i lanternen her imiterer levende lys, og du undgår besværet med levende ild. Den er nem at tage med, og den lyser ca. otte timer efter en opladning på to timer.

Kan man bruge solcellelamper indendørs?

Solcellelamper har brug for al den sollys, de kan få i løbet af dagen for at kunne lyse om aftenen. Solcelleteknologien er hele tiden under udvikling, og batterierne kan nu opbevare energi i længere tid. Det betyder, at lamperne kan lyse i længere tid og på en mindre mængde sollys end før i tiden.

For at kunne bruge den opsamlede solenergi indenfor, skal du enten have lampe og solpanel adskilt og forbundne med en ledning, så panelet står ude og lampen inde. Ellers kan du tage din transportable solcellelampe med indenfor, når solen er gået ned.

De fleste solcellelamper tænder selv, når det bliver mørkt. Men indendørslamperne skal styres manuelt.

Tips til solcellelamper

  • Tør jævnligt solcellepanelet af med en fugtig klud, så det har bedst mulige forhold at optage sollys i.
  • Undgå at udsætte solcellelamper for frost.
  • Oplad altid solcellelamper i 36 timers sollys, før de tages i brug.
  • Jo højere lumen-værdi, jo højere strømforbrug.
  • Solcellepanelet optager mest mulig solenergi, når solen står ind på det i 90 grader.

Kilder: solarcamp.dk, easy-light.dk