Menuer

Spicy jul

Giv julemaden et twist. Rene varer er Camilla Plums nøgle til en pragtfuld jul, og opskrifterne er krydret med rejseminder.
af RIE DUUN / FOTO: IBEN BØLLING KAUFMANN, EYESPICE 26.11.2009

Camilla Plum juler hvert år for tusindvis af gæster på den økologiske perle i Nordsjælland, Fuglebjerggaard. Rene varer er hendes nøgle til en pragtfuld jul, og opskrifterne er krydret med rejseminder. Giv julemaden et twist med lidt inspiration fra andre lande.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Camilla Plum er med et langt liv i det økologiske køkkens og de rene varers tjeneste efterhånden blevet en generations kogekone og madmor. Ikke mindst med programmerne 'Boller af stål' og senest 'Mad der holder' har hun sat sit præg på mange hjemlige køkkener. Desuden er hun om nogen en kriger i økologiens tjeneste, og her på Fuglebjerggaard er julen selvfølgelig også økologisk. Anden har gået og snadret på markerne omkring gården, hvor den har kunnet se det øvrige dyrehold af frilandsgrise, kalve og får plus selvfølgelig hønsene. Kvæderne høstes i haven, og det samme gælder æblerne, der både bliver til duftende tilbehør og dejlig gløgg.

LOKAL JUL
Julen skal ligesom alt andet, der involverer mad og mennesker, tages med sund fornuft og glæde med maden og samværet, mener Camilla Plum. Så her kommer nogle råd:

- Først og fremmest er det jo en vanvittig dårlig idé at prøve at lave en julemiddag første gang den 24. december. Så er man ikke ekspert, skal der enten øves eller uddelegeres, og heldigvis er vi jo sjældent alene i julen. Lad svigermor komme med anden, hvis det er det, hun er god til, eller desserten. Og så synes jeg, man skal gøre det, som man kan lide det og passe på, at man ikke holder fast i nogle traditioner, som vi alle sammen har for hinandens skyld,siger Camilla Plum.

JULETID VAR REJSETID
Camillas egne juleminder og traditioner hænger sammen med barndommens mange rejser - også i julen.
- Når vi var hjemme, fik vi gås og rødkål, men min familie gik op i mad og rejste meget, så jeg husker jul på italiensk, fransk og engelsk. Især forbinder jeg julen med mellemøstlige krydderier og italienske frugter, med pannettone og med fi gner og med duftende citrusblade. Skal man tage bibelfortællingerne alvorligt, så er kebab jo mere autentisk julemad end gås,« kommer det med et lidt provokerende og skævt smil.