Hjemmelavet hyldeblomstsaft - 4 nemme varianter

Hjemmelavet hyldeblomstsaft smager af sommer. Her får du fire opskrifter af slagsen; hyldeblomst med sukker og citron - hyldeblomst med rørsukker, citronskal og citron - hyldeblomst med sukker, brun farin og lime - rosa hyldeblomstsaft!

Hvornår skal du plukke blomsterskærmene på hyldeblomster?

Fælles for alle opskrifter er, at du skal plukke blomsterskærmene, når de netop er sprunget ud. Når du er hjemme igen i køkkenet, afstilkes de så godt du nu kan, så der ikke kommer for meget af stilkene med (så undgås for mange bitterstoffer). Du behøver såmænd ikke at vaske dem, hvis du blot husker at plukke dem i mosen, på engen, langs marken m.v. – og ikke lige ved en forurenet vej. Nej, skønne økologiske hyldeblomster skal det være!

Fælles er også, at al sukker i de forskellige opskrifter opløses i to liter kogende vand, hvorefter hyldeblomstskærme og citron tilføjes.

Inspiration: Sådan tiltrækker du sommerfugle i haven

Hyldeblomstsaft med sukker og citron:

Det skal du bruge:

  • 40-50 afstilkede blomsterskærme
  • 1 kg økologisk sukker
  • 3-4 økologiske citroner
  • 2 liter vand

Sådan laver du hyldeblomstsaft med sukker og citron:

  1. Kog vandet sammen med sukker.
  2. Når det er helt opløst tilføjes citroner i skiver og hyldeblomstskærmene, og der røres godt rundt.
  3. Sluk for blusset og afkøl.
  4. Når det er afkølet, sættes det på køl og skal herefter trække i tre-fire dage. Der skal røres i det et par gange dagligt.
  5. Frys ned i plastflasker eller hæld på patentflasker, der er skoldet (og evt. skyllet i atamon, hvis du bruger det stads).
  6. Den færdige ekstrakt blandes med 3-4 dele vand afhængig af smagsstyrke. 

Vidste du, at ...

Hyld siges også at holde myg væk, så sæt hyldegrene i soveværelset og stuen, hvis du vil være fri for myg. Og så kan den velduftende hyld altså også bruges til skøn hjemmelavet hyldeblomstsaft, som du får opskriften på her!

Mere hyldeblomst? Lav hyldeblomstchampagne!

Hyldeblomstsaft med rørsukker, citronskal og citron

Det skal du bruge:

  • 40-50 afstilkede blomsterskærme
  • 1 kg økologisk rørsukker
  • 3-4 økologiske citroner
  • Citronskal rives med en juliennekniv (citronrivejern)
  • 2 liter vand

Sådan laver du hyldeblomstsaft med rørsukker, citronskal og citron:

  1. Kog vandet sammen med sukker.
  2. Når det er helt opløst tilføjes citroner i skiver, der mases lige inden de kommes i.
  3. Så kommes citronskallerne og hyldeblomstskærmene i, og der røres godt rundt.
  4. Sluk for blusset og afkøl.
  5. Når det er afkølet, sættes det på køl og skal herefter trække i tre-fire dage. Der skal røres i det et par gange dagligt.
  6. Frys ned i plastflasker eller hæld på patentflasker, der er skoldet (og evt. skyllet i atamon, hvis du bruger det stads).
  7. Den færdige ekstrakt blandes med 3-4 dele vand afhængig af smagsstyrke.

​Smagen på denne variant er mere frisk, og egner sig i øvrigt også ganske godt som apperitif med lidt hvidvin/vodka i.

Prøv også: Sommersalat med radiser og ærter

Hyldeblomstsaft med sukker, brun farin og lime

Det skal du bruge:

  • 40-50 afstilkede blomsterskærme
  • 1 kg økologisk sukker
  • 500 g brun farin
  • 6-8 økologiske limefrugter
  • 2 liter vand

Sådan laver du hyldeblomstsaft med sukker, brun farin og lime:

  1. Kog vandet sammen med sukker og brun farin.
  2. Når det er helt opløst tilføjes saften af alle limefrugterne.
  3. Så kommes hyldeblomstskærmene i og der røres godt rundt.
  4. Sluk for blusset og afkøl.
  5. Når det er afkølet, sættes det på køl og skal herefter trække i tre-fire dage. Der skal røres i det et par gange dagligt.
  6. Frys ned i plastflasker eller hæld på patentflasker, der er skoldet (og evt. skyllet i atamon, hvis du bruger det stads).
  7. Den færdige ekstrakt blandes med 4-5 dele vand afhængig af smagsstyrke.

Smagen på denne variant er meget koncentreret og aromatisk karamelagtig (pga. den brune farin). Den mørke farve er virkelig flot og en god kontrast til den mere almindelige hyldeblomstsaft. 

Læs også: Bind en romantisk krans

Få flere tips til hjemmelavet hyldeblomstsaft i galleriet her!