Menuer

Gæstemenu: En klassisk julemenu

Andesteg, flæskesteg og risalamanden er en vigtig del af julemiddagen, og derfor er de selvfølgelig også er med i denne. Se alle opskrifterne på klassisk og smagfuld julemenu herunder.
af Morten Schou / Foto: Stine Christiansen / Regi: Menu, Broste Copenhagen, Georg Jensen, Holmegaard og Iitala 10.12.2020
Gæstemenu: en klassisk julemenu

Vi springer trængsel og alarm over og stryger direkte til fjerde vers af Peter Fabers sang, hvor freden har sænket sig over julemiddagen, og der kun er tilbage at nyde hver en mundfuld.

I denne gæstemenu får du opskrifter på en klassisk julemiddag både med andesteg, flæskesteg, rødkål og risalamande. Se alle de smagfulde opskrifter herunder!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

SE OGSÅ: De bedste opskrifter på julefrokost-retter

Tidsplan

Dagen før

  • Kog risengrød til risalamande

Smut mandler

  • 4 timer før servering

Forbered og steg anden

  • Vend fløde i risengrøden

3 timer før servering

  • Forbered og steg flæskestegen

1 time før servering

  • Kog rødbeder, og lav rødkålssalat

15 minutter før dessert

  • Lun kirsebærsauce

SE OGSÅ: Flæskesteg i ovn med garanti for sprøde svær

Juleand med sveske, æble og timian

Antal: 4 personer

Det skal du bruge for at lave juleand med sveske, æble og timian

  • 1 and (ca. 3.500 g)
  • 4 æbler
  • 50 g svesker
  • 1 bundt frisk timian
  • 2 laurbærblade
  • Havsalt
  • Friskkværnet peber
  • Groft salt

Sådan laver du juleand med sveske, æble og timian

  1. Tænd ovnen på 150°.
  2. Fjern posen med indmad fra anden, og gem den.
  3. Tjek anden for rester af indmad og blod, tør den indvendigt, og skær det yderste vingeled af.
  4. Vej anden, så du ved, hvor længe den skal stege i ovnen senere.
  5. Skyl æbler, og skær dem i både.
  6. Vend æblebådene med svesker, og tilsæt lidt plukket timian, et par laurbærblade, havsalt og peber. Fyld æble-sveske-blandingen i anden.
  7. Bind anden op med kødsnor, så lårene sidder tæt til brystet og beskytter det.
  8. Gnid anden ind i groft salt, og sæt den med brystet nedad på en rist over en bradepande med ca. ½ liter vand i.
  9. Steg anden ved 150° i 50-60 minutter pr. kg.
  10. Vend den efter ca. 1 time, og dryp den jævnligt med stegefedt. Der skal konstant være vand i bradepanden under stegningen, så andefedtet ikke brænder på, så supplér evt. med vand undervejs, hvis det er nødvendigt.
  11. Partér anden i over- og underlår samt bryster.
  12. Servér med æble-sveske-blandingen fra anden, rødkålssalat, confiterede kartofler og skysauce.

Flæskesteg

Antal: 4 personer

Det skal du bruge for at lave flæskesteg

  • 1 svinekam med svær
  • Havsalt
  • 8 laurbærblade

Sådan laver du flæskesteg

  1. Tænd ovnen på 160°.
  2. Kog 1 liter vand, og hæld det i et ildfast fad, der passer til flæskestegens størrelse.
  3. Læg stegen med sværen nedad i det kogende vand, og sæt fadet i ovnen i 20 minutter.
  4. Tag flæskestegen ud, dup den med køkkenrulle, og gnid omhyggeligt rigeligt med salt ned imellem sværene.
  5. Læg stegen med sværen opad på en rist over det ovnfaste fad. Sørg for at lægge den så lige som muligt, så alle svær bliver lige sprøde.
  6. Stik laurbærblade ned mellem sværene.
  7. Sæt stegen tilbage i ovnen, og steg den i ca. 1 time og 15 minutter.
  8. Lad flæskestegen hvile i mindst ½ time, og gerne længere, før servering.

Vild med flæskesteg? Prøv også at tilberede den på grillen.

Rødkål med granatæble, glaserede rødbeder, vanilje og stjerneanis

Antal: 4 personer

Det skal du bruge for at lave rødkål med granatæble, glaserede rødbeder, vanilje og stjerneanis

  • 4 rødbeder
  • 2 spsk. honning
  • 1 vaniljestang
  • 1 stjerneanis
  • 2 spsk. æbleeddike
  • 1 frisk rødkål
  • 1 granatæble
  • Havsalt

Sådan laver du rødkål med granatæble, glaserede rødbeder, vanilje og stjerneanis

  1. Kog rødbederne møre i en gryde, og fjern skrællen.
  2. Bryd rødbederne i mindre stykker med hænderne.
  3. Glasér rødbederne i en kasserolle med honning, vaniljekorn og vaniljebælg, stjerneanis og eddike.
  4. Skær rødkålen i papirtynde strimler på et mandolinjern, og vend dem med granatæblekerner.
  5. Vend de lune rødbeder i rødkålen, og smag til med havsalt.

Risalamande med ristede mandler og kirsebærsauce

Antal: 4 personer

Det skal du bruge for at lave risalamande med ristede mandler og kirsebærsauce

  • 1 vaniljestang
  • 300 g grødris
  • 2 l sødmælk
  • Havsalt
  • 50 g sukker
  • 150 g mandler
  • 6 dl piskefløde

Honningristede mandler:

  • 50 g mandler
  • 2 spsk. honning
  • 2 spsk. vand
  • Flagesalt

Til servering:

  • Kirsebærsauce

Det skal du bruge for at lave risalamande med ristede mandler og kirsebærsauce

  1. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Gem både korn og vaniljebælg.
  2. Kog grødris i 2 dl kogende vand i en gryde i et par minutter.
  3. Tilsæt mælk, 1 tsk. salt og den tomme vaniljebælg.
  4. Kog grøden ved svag varme i 30-40 minutter under låg.
  5. Smag grøden til med sukker og vaniljekorn, og afkøl den helt.
  6. Overhæld mandlerne med kogende vand i en skål, og lad dem trække, til de er akkurat kolde nok til, at du kan røre ved dem.
  7. Smut mandlerne, og hak dem groft. Husk at gemme en hel mandel, hvis du har en mandelgave.
  8. Rør 1-2 dl fløde i den afkølede grød, til den er lind.
  9. Pisk resten af fløden til blød flødeskum – endelig ikke for stiv.
  10. Vend flødeskum og mandler i risengrøden lidt efter lidt.
  11. Smag til, og vend til sidst den hele mandel i.

Honningristede mandler:

  1. Rist mandlerne på en varm, tør pande. Tag dem af varmen, og tilsæt honning og vand.
  2. Sæt panden tilbage på varmen, og vend rundt i mandelblandingen, til vandet er fordampet.
  3. Lad mandlerne køle af på et stykke bagepapir, hak dem groft, og drys med en smule flagesalt.
  4. Servér risalamanden med lun kirsebærsauce og et drys honningristede mandler over.

TIP!

Har du tid, kan du også ”koge” risengrøden under dynen. Kog ris og mælk i 5 minutter under omrøring. Læg låg på gryden, pak den ind i en avis, og stil den ind i sengen under dynen. Der skal den stå i 1-1½ time.

Flere jule-opskrifter?

Skal du have brunede kartofler til din julemiddag? Brunede kartofler er en fast følgesvend til julemiddagens gås, and eller flæskesteg. Her får du opskriften på de karameliserede kartofler.