Mad

En moderne hippie i køkkenet

Han var med til at stifte Aarstiderne i 90’erne, dengang økologi var det nye. I dag brænder han stadig for rene råvarer, bæredygtighed og grøn energi. Mød manden som synes det er fint at blive kaldt ’den moderne hippie’ og som foruden at kæmpe for miljøet og for at stoppe madspild også holder foredrag, blogger og udgiver kogebøger.
af Eva-Marie Wilkens og Lene Lykke Foto: Martin Sølyst, Erik Bjørn & Ko 25.10.2012

Søren Ejlersen er en mand med mange roller; Som medlem af Aarstidernes bestyrelse har han mange opgaver, såsom udvikling, re-design og idégenerering. "Jeg er en disciplinspasser. Jeg veksler uden problemer mellem at stå og rode med grøntsagerne i jorden og at diskutere redesign og produktudvikling ved mødebordet," forklarer Søren Ejlersen. Men det gør langtfra ambitionerne om at leve i pagt med naturen og respekten for ressourcerne mindre. Overforbrug, madspild og den vildtvoksende maskinpark i køkkenet er emner, han bliver ved med at vende tilbage til: "Det er utroligt, hvad vi skruer op af forventninger og krav til det at lave god mad. Hvor mange maskiner skal vi bruge? Jeg har kun tre maskiner, og de kan klare det hele." I stedet opfordrer han til, at man køber varer i god kvalitet, benytter sig af færre instrumenter så man smider mindre ud. På den måde vil vi i det vestlige samfund få en bedre relation til mad og sundhed.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Involvér dig i maden
At lave mad med andre er ifølge Søren Ejlersen et af kernepunkterne i livet. Det er for os alle, et socialt samlingspunkt og det er yderst vigtigt et. Når vi laver mad, taler vi også sammen, vi socialiserer og vi har et fælles mål. Han mener, at det derfor er vigtigt, at gøre noget særligt ud af madlavning. "Vi skal involvere os i råvarerne, være sammen om madlavningen i køkkenet og om måltidet. Det er fornuftig madlavning på et ressourcemæssigt plan, siger han. For Søren Ejlersen er det vigtigt, at hans børn har en forståelse for, hvor maden kommer fra. "Når min 5-årige datter forstår en sammenhæng imellem det at fodre hønsene med skrællerne fra køkkenet, samle æggene og samtidig have spist scramblet æg til morgenmad lavet af æg, som vi har hentet udehos hønsene, så er det mad-involvering, siger Søren Ejlersen.

Se Søren Ejlersens opskrifter:

Pocheret torsk med selleri og persille

Bagte rødbeder med pocheret æg

Tagine med rødder, kikærter og salte citroner

Tarte tatin med créme chantilly og æblefyld

Se de smukke stemningsbilleder fra Søren Ejlersens køkken i galleriet nedenfor.