Drikke

Hedvin fra en fortryllende ø

God Madeira-vin kan skabe magi på middagsbordet. Den indgår i avancerede smagskombinationer med supper og med ostebordet bagefter.
af Erik Morsing og Anders Grøndahl, Foto: Torben Djenner 2.11.2010

Mad & Boligs vinpanel anmelder i denne uge Madeira-vin.

Madeira-vin er gået i glemmebogen, men i 1800-tallet stod der en flaske på næsten ethvert overklassebord i Danmark, England og USA. Siden har denne originale hedvin haft adskillige mindre comebacks herhjemme, ikke mindst hjulpet på vej af charterturismen til den hjertegribende smukke ø i Atlanterhavet, 600 kilometer vest for Marokkos kyst. Men lige nu er der lidt stille. Ikke mange nyder et glas tør sval Sercial som aperitif eller et glas Bual, Verdelho eller Malmsey til osten eller desserten, eller som meditationsvin efter et godt måltid. Det er ellers en udsøgt og ikke særlig dyr fornøjelse, og da vi på Mad & Bolig altid er nysgerrige efter nye spændende smagsoplevelser, sætter vi denne gang fokus på disse undervurderede hedvine. Madeira fremstilles på en lidt speciel måde. Der tilsættes alkohol for at standse gæringen og holde sødmen på et bestemt niveau.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

DET BETYDER STJERNERNE

***** Topvin (excellent)
**** Storartet
*** Udmærket
** Acceptabel
* Skuffende
+ Godt køb - For dyr
* Tilbud, normalprisen er 299 kr.
** Tilbud, normalprisen er 348 kr.kst]

Vinen rejste i gamle dag rundt om Ækvator
I gamle dage blev vinen også sendt på en lang rejse rundt om Ækvator, hvorved den modnedes hurtigere. I vore dage bruger man det særlige estufasystem, hvor vinen ligger i særlige varmerum ved 50 grader eller mere - som en efterligning af de tropiske hedebølger, vinen blev udsat for under tidligere tiders sørejse. Når vinen tages ud af varmerummene efter tre-fire måneder, har den opnået den særlige brændte, karamelagtige karakter, der er typisk for Madeira-vin.

Madeira til maden
Prøv et glas vellagret sødmefuld Malmsey eller Bual til en blåskimmelost. Eller en sval Verdelho til tørre oste. For ikke at glemme et glas kold Sercial som velkomst, til den indledende fiskesuppe eller til den klare kraftige kødsuppe. Det er alternative, men spændende smagskombinationer, som godt kan gå hen at blive fast inventar på middagsbordet, når der er gæster.