Drikke

Er du vild med rosévin? Så skal du vide dét her

Når solens stråler skinner igennem et køligt glas rosévin, sænker vi skuldrene og smiler lidt bredere.
af Aller Creative Studio, annonce for CIVP 19.04.2021

Vi har sukket og længtes efter det i månedsvis: Endelig at løfte et glas rosévin til skål med venner under den danske forårssol. Det er næsten rituelt. En slags velkommen til lysere tider. Og selvom vi gerne nyder de elegante rosévine på alle tider af året, fordi de komplementerer f.eks. pastaretter, tapas og skaldyr fortrinligt uanset vejret, så er det som om, netop dette glas bringer rosévinens fødested, Provence, med sig. Som om duften fra lavendelmarkerne, følelsen af den tørre Mistralvind og middelhavsklimaet kommer med ind i baghaven sammen med de lyserøde dråber.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Rosé og samvær

Skal der rosé på bordet, så er det værd at rette blikket mod Provence i Frankrig, hvor vinmarkerne fylder de stejle skråninger. Her har man dyrket vin siden fønnikerne bragte vinstokkene med til Marseille for 2.600 år siden og specialiseret sig i rosévinens hoveddruer Grenache, Cinsault, Syrah, Tibouren og Mourvèdre. Området, som dermed er den ældste vinproducerende region i Frankrig og som har specialiseret sig i rosévine, oplever netop i disse år en stigende popularitet - også når det ikke er, hvad vi her til lands ville kalde ”rosésæson”. Vinens smagfulde og elegante tilgængelighed passer til den måde, vores samvær har udviklet sig på: Det må gerne være uformelt, og middage skal ikke nødvendigvis indtages med albuerne ind i kroppen på faste pladser omkring middagsbordet. Det er vine, der komplementerer en mindre konventionel måde at samles på, og måske netop derfor vinder den pladsen i glasset for flere og flere i disse år.

5 tips til den helt rigtige rosé

  • Servér rosé køligt ved 7-10º C - så hvis du har din vin liggende i køleskabet, som typisk holder en temperatur omkring 4-5º C, så vent en stund, før du serverer den for at få alle smagsnuancerne med.
  • Rosé er ikke kun god om foråret, men smager fortrinligt året rundt til f.eks. vegetariske retter, tapas, sushi eller charcuteri.
  • Når man siger, at en vin er tør, handler det faktisk om dens niveau af sødme - det betyder ikke at vinen ikke er frugtig, blød og rund i smagen. En rosévin fra Provence rosé er altid tør.
  • Hvis du er i tvivl, så vælg Provence. Vinbønderne i Provence er specialister i rosé, så med en vin herfra er det svært at gå galt i byen.
  • En Provence rosévin dækker en hel farvepallette fra fersken til mango, fra laksefarvet til gammelrosa. Vinene er udtryksfulde, aromatiske, friske og frugtige.

Vins de Provence rosé

Vins de Provence rosé er den førende kategori af rosévin i verden. I Provence fremstiller man næsten udelukkende rosévin og er specialister i fremstillingen af kvalitetsvine. Læs mere her.