Desserter og kager

Rødgrød med mandel-fløde

Klassikeren rødgrød med fløde er svær at komme udenom, når det kommer til sommer-desserter. Prøv denne udgave med sprød rugbrødsknas og mandel-fløde.
af Marie Holm / Foto: Columbus Leth 27.07.2017
Rødgrød med fløde

De danske dessertklassikere smager af sommerdage med familien, og de kan stadig vække minder. Rødgrød med fløde må være en af de desserter, som minder os mest om den varme årstid.

Den kolde dessert fyldt med sommerens røde bær er en perfekt afslutning på en lun grillaften. Og så smager den himmelsk med cremet fløde til.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Andet end rødgrød med fløde? Prøv denne luksusgrød med jordbær og hindbær!

Den traditionelle dessert er god i sig selv, men kan også tåle et lidt mere moderne tvist i både smag og udseende. Du kan for eksempel opgradere din rødgrad med sprød rugbrødsknas.

Rødgrød med mandel-fløde

Antal: 4 personer

Det skal du bruge for at lave Rødgrød med mandel-fløde

RØDGRØD:

  • 200 g jordbær

  • 200 g ribs

  • 200 g syrlige kirsebær

  • 200 g hindbær

  • 2 dl vand

  • 150 g sukker

  • 1 stang vanilje

  • 3 spsk maizena

  • evt. lidt citronsaft

RUGBRØDSMANDELKNAS:

  • 200 g tørt, mørkt rugbrød med kerner

  • 40 g mandler

  • 40 g sukker

  • 40 g smør

MANDELFLØDE:

  • 2½ dl piskefløde

  • ½ dl amaretto

Sådan laver du Rødgrød med mandel-fløde

RØDGRØD:

  1. Rens al frugten, nip jordbær, rib ribsene, og udsten kirsebærrene.

  2. Tag ca. ¼ af hindbær, jordbær og ribs fra, og gem dem til senere.

  3. Kom de resterende bær i en gryde sammen med vand, sukker, vaniljekorn og -stang.

  4. Bring det hele i kog, og lad frugten koge sagte i ca. 10 minutter.

  5. Rør maizena ud i lidt vand, og rør blandingen i frugten i en tynd stråle og under omrøring, til grøden tykner. Kog igennem i et par minutter.

  6. Smag grøden til med citronsaft og evt. mere sukker. Hæld rødgrøden i en skål, og dæk den med husholdningsfilm helt nede på overfladen, så grøden ikke danner skind.

  7. Lad rødgrøden køle af til stuetemperatur inden servering.

RUGBRØDSMANDELKNAS:

  1. Riv rugbrødet på den grove side af et rivejern, eller kør det til groft smulder i en foodprocessor.

  2. Smut mandlerne, og hak dem groft. Bland rugbrød, sukker og mandler sammen i en skål.

  3. Varm en pande op ved middelvarme, tilsæt smørret og lad det bruse uden at brune.

  4. Hæld rugbrødsmandelblandingen på panden, og steg den igennem, mens du konstant vender rundt i den med en træspatel.

  5. Steg til blandingen virker sprød, og sukkeret er karamelliseret på brød og mandler – det tager ca. 10 minutter.

  6. Vip hele herligheden over på en tallerken med køkkenrulle, og lad den køle af. Bland fløde og amaretto.

  7. Vend de friske bær i grøden umiddelbart inden servering. Anret rødgrøden i små skåle med rugbrødsmandelknas på toppen, og server med iskold mandelfløde i en kande ved siden af.

Prøv også: 9 desserter der smager af sommer