Brød

Verdens bedste brød | 10 opskrifter på brød

Duften og smagen af nybagt brød er noget af det allerbedste, der findes! Her får du 10 brødopskrifter, som alle sikrer dig bagesucces hver gang!
af Nanna Louise Post Larsen. Foto: Columbus Leth 24.02.2015

Brød er et af de ældste, tilberedte fødemidler, vi kender til, og det kan spores helt tilbage til stenalderen, hvor mel og vand blev lavet til en grød, som blev bagt eller stegt. På trods af brødets mange år på bagen er det stadig elsket af de fleste og findes efterhånden i alverdens varianter.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Servér brødet med marmelade: Hjemmelavet citron-marmelade

Hvad enten du er til mørkt rugbrød, lyse boller med kerner og frø, sprøde knækbrød eller søde scones, er der en gylden regel at huske på, når du skal bage: Det perfekte brød kræver gode råvarer, tid og en portion tålmodighed.

Hævning

Hævningen er den vigtigste del af bageprocessen, når et godt brød skal bages. Processen kan gøres på flere forskellige måder, men fælles for dem alle er, at de kræver tålmodighed.

Traditionel gærdej
Når en dej tilsættes gær, får de aktive gærsvampe dejen til at svulmpe og hæve, så brødet både bliver luftigere og mere indbydende.

En af de vigtigste tommelfingerregler, når man skal bage brød på gærdej, er, at man kun skal bruge lige akkurat den mængde gær, som er nødvendig for at op det ønskede mål. Tilsætter man for lidt gær, vil dejen ikke hæve, og tilsætter man omvendt for meget, vil brødet hæve straks og efterlade en eftersmag af alkohol, ligesom dejen vil blive porøs og uelastisk. En anden god huskeregel er, at et brød normalt bør hæve i 1-1½ time og efterhæve lige så længe.

Læs også: Morgenmad: 10 sikre vindere

Den levende dej
Til brødhævning kan man også benytte natron, hjortetakssalt eller bagepulver, ligesom man kan lave en surdej baseret på en startkultur bestående af mel, vand og vildgær eller bagegær. Når ingredienserne til surdejen er blandet, skal den opbevares i køleskabet og holdes aktiv med mel og vand. Fordelen ved surdej er, at brødet får en let syrlig smag og en længere holdbarhed, ligesom den langsomme fermentering gør, at brødet bliver lettere at fordøje.

Gærdej eller surdej?
Skal dit næste brødprojekt være af gærdej eller surdej? Eller måske en helt tredje type? Find inspiration til dit næste brødprojekt i galleriet nedenfor, hvor vi har samlet 10 sprøde opskrifter på brød.

Læs også: Bagning for alle!