De bedste varme hveder

Det er en gammel dansk tradition at spise varme hveder på Store Bededag, dom strækker sig helt tilbage til den gang, hvor bagerne slet ikke måtte bage på dagen. Derfor lavede de disse specielle boller, som kunne holde sig friske til dagen efter og varmes. Traditionen med varme hveder har holdt ved, og det er vi mange, der er glade for. Her er vores opskrift på en lidt grovere version af de traditionelle hvide varme hveder.

Læs også: Lad foråret flytte ind

Det skal du bruge til varme hveder:

12 stk.

  • 100 g smør
  • 150 g grahamsmel
  • Ca. 450 g hvedemel
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 2 tsk kardemomme
  • 50 g gær
  • 3½ dl lunt vand
  • 1 æg

Til den søde tand: Fragilité med kaffecreme

Sådan laver du varme hveder:

  1. Smuldr smør med mel (hold lidt hvedemel tilbage), salt, sukker og kardemomme i en skål. Rør gæren ud i lidt af vandet. Kom resten af vandet i, og hæld det i skålen.
  2. Tilsæt æg, og ælt dejen blank og smidig med mere mel.
  3. Del den i 12 stykker, tril dem til boller, og læg dem ret tæt sammen i en smurt bradepande. For at få den pæneste facon på dine varme hveder, skal du bruge en bradepande, der måler ca. 20 x 30 cm.
  4. Lad bollerne hæve til dobbelt størrelse tildækket og lunt ca. 1 time. Bag dine varme hveder 15-20 minutter ved 200°.
  5. Afkøl dine hveder på en bagerist, og bræk dem fra hinanden.
  6. Så skal dine hveder flækkes og ristes gyldne i ovnen ved 225° med den overskårne side opad.

Vil du vide mere? Læs om de forskellige meltyper her