Hyggeligt kongespil i haven
DIY-projekter

Kubb, vikingespil, kongespil - de officielle regler

af Max Martinussen & Kenn Römer-Bruhn 28.06.2019
Foto: Kenn Römer-Bruhn.
Er det fra Gotland? Var det vikinger, der fandt på det? Det er der ingen, der kan blive enige om. Men de officielle VM-regler er hævet over enhver diskussion – her er de mest omdiskuterede regler – og en nem guide til at lave dit eget kubb-spil.

Denne artikel indeholder sponsorerede links.

Kubb, vikingespil, kongespil - vi kan diskutere navnet længe, ligesom der for de fleste også bliver diskuteret, hvordan man må kaste, og hvordan kubberne skal lægges ud. Det ender altid med en diskussion om, hvor seriøst de der officielle VM-regler faktisk skal tages. Sagen er bare den, at en diskussion først kan afsluttes, når vi er enige, og som det ofte er i spil, så er der sjældent nogen, der giver sig, før regelbogen er konsulteret.

Her er reglerne ridset op, de mest diskuterede regler er fremhævet, og til sidst får du en guide til, hvordan du kan lave dit eget hyggelige vikingespil.

De officielle regler for kubb / kongespil / vikingespil

Den officielle bane måler 8x5 meter, og kan være af både græs, grus eller sand.

Spillet består af:

  • 1 stk. konge (9x9x30 cm)
  • 10 stk. kubber (7x7x15 cm)
  • 6 stk. kastepinde. (Ø44 mm, længde 30 cm)
  • 4 stk. hjørnepinde.
Opstilling til kubb

Sådan spiller du vikingespil:

Spillets forløb er simpelt, når først man har været igennem en spilrunde.

Opstilling: Mål banen op, og markér banen med de fire hjørnepinde. Placér kongen i midten. Basekubberne stilles op på hvert holds baglinie - 5 på hver.

En kubb der står på baglinjen kaldes en basekubb. En kubb der er er kastet ud i feltet kaldes en feltkubb.

  1. Spillets start: Hvert hold kaster en pind mod kongen. Det hold der kommer tættest uden at røre kongen starter.
  2. Hold A kaster kastepinde mod hold B's basekubber. Vælter hold A nogle af hold B's kubber, skal hold B kaste de væltede kubber over på hold A's banehalvdel. Hold A rejser kubberne op, der hvor de lander.
  3. Hvis en feltkubb kastes for langt, og lander bag baglinjen, placeres kubben vinkelret på baglinjen. Lander feltkubben uden for sidelinjerne eller på holdets egen banehalvdel er der omkast. Et hold har to forsøg til at kaste feltkubberne så de lander lovligt, altså inden for banen.
  4. Hvis det ikke lykkedes at placere kubben lovligt med to forsøg, må modstanderholdet placere kubberne et valgfrit sted, dog minimum en kastepinds længde fra kongen eller hjørnepind.
  5. Hold B skal derefter vælte feltkubberne, før der må skydes mod Hold A's basekubber.
  6. Spillet fortsætter således ved at de basekubber hold B vælter skal af hold A kastes over på hold B's banehalvdel, osv.
  7. Hvis et hold ikke vælter alle feltkubber med sine 6 kastepinde, må modstanderholdet rykke frem til en tænkt linje på højde med feltkubben og skyde herfra.

Den officielle VM-Kubb regelbog

De officielle regler, som brugt ved VM og fremlagt af konkurrencekomiteen for VM i KUBB, findes som regelbog, der indeholder reglernes korrekte ordlyd og samt en udførlig beskrivelse af et parti, med tegninger og eksempler.

Den finder du her.

Nogle situationer skaber altid diskussion

Her er samlet nogle af de situationer, der oftest giver anledning til diskussion. Der er tale om specielle situationer som alle er beskrevet i de officielle regler for kubb, vikingespil og kongespil.

  • Først og fremmest: Hvis man vælter kongen før tid, har man tabt.
  • Skud mod kongen skal altid foregå fra baglinjen, uanset om der er feltkubber i spil.
  • Når en kastet kubb skal rejses, skal den rejses lige op, der hvor den ligger - ligger den lige på stregen, skal den rejses, så den er inde på banen.
  • Hvis en kubb vælter men rejser sig igen, tælles den som væltet.
  • Hvis en basekubb vælter før alle feltkubberne er væltet, tælles den ikke som væltet, og rejses op igen.
  • Hvis et kast mod en feltkubb vælter først feltkubben og derefter basekubben tælles basekubben som væltet.
  • Nogle spil sælges med regler, der indeholder reglen om at udkastede feltkubber, der væltes af en efterfølgende feltkubb må stables oven på hinanden, for derefter at være lettere at vælte. Denne regel er ikke en del de officielle spilleregler.

Sådan må du kaste kastepindene

Der er kun én gyldig måde at kaste pindene på.

Pinden gribes om enden, og kastes med underarmskast.

Pinden kastes langs med kasteretningen, og skal forlade kastehånden i en lige linje.

Et kast, hvor pinden roterer horisontalt mere end 90 grader i luften kaldes et helikopterkast og er forbudt.

Det er populært at gribe kastepinden på midten, og kaste dem på langs. Det er også forbudt.

Sådan må du kaste kubberne

Kubberne må gerne kastes ved at gribe om midten og kaste dem på langs - dog stadig kun med underhåndskast.

Børne-, hygge- og uofficielle regler

Der er mange afarter af kubb, ofte drejer det sig om lempelser af de officielle regler. Det er selvfølgelig op til den enkelte dommer at beslutte, hvilken karakter et parti kubb har.

Drejer det sig om en afslappet familiefest på græsset, er der måske ingen grund til at håndhæve de strenge regler for, hvordan kastepinden skal kastes. Det samme gælder, hvis børn skal have en chance.

Reglen om at stable feltkubberne, hvis de rammer hinanden, kan være sjov i et uofficielt spil, ligesom det kan forkorte spillet en smule, skulle der være utålmodige spillere på holdene. Banen kan gøres mindre, hvis de yngste skal være med, eller hvis det bare er et hurtigt spil, der skal klares før grillkullene, er klar.

Festival-versioner skulle efter sigende indebære at kubberne udskiftes med dåseøl, der åbnes, når de bliver væltet - de skal drikkes før de kastes ud i feltet.

Sådan laver du dit eget hyggelige kongespil

Lav dit eget kongespil
  1. Anskaf en stolpe af god kvalitet, fx ubehandlet egetræ i 7 x 7 cm. Hele stolpen høvles på alle sider, så den bliver fin og glat. Høvl kanterne, så de ikke er knivskarpe, men rare at røre ved.

  2. Skær herefter stolpen ud i 10 passende kubber, her er de lidt større end normalt i 25 cm's længde. Kongen kan skæres ud af samme materiale, men lidt længere end kubberne, fx 40 cm. Sav kongen spids i toppen, så bliver den fin og skiller sig ud. Du kan også lave kongen af en tykkere stolpe, så den får noget mere gods end kubberne, fx egetræ i 9 x9 cm.

  3. Mæt alle klodser med træolie, og de vil fremstå som smukke skulpturer.

  4. Kastepinde kan laves af afskårne grene, for en rustik følelse, eller rundstokke for mere ensartede pinde.

Konge 9x9x30 cm, kubber 7x7x15 cm, kastepinde Ø44 mm x 30 cm, samt 4 stk. hjørnepinde.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Køb dit kongespil her