Plant løg i køkkenhaven
Køkkenhave

Sådan planter du løg i haven

af Anita Lindberg 11.05.2016
Foto: Anita Lindberg
Løg er en skøn grøntsag, der kan bruges til uendelig mange ting, og det er dejligt at kunne hente sine egne i køkkenhaven. Læs her, hvordan du planter løg i haven.

Løg er nærmest uundværlige i køkkenet og kan bruges både rå, bagte, stegte og karamelliserede. De er nemme selv at dyrke i køkkenhaven og kan ovenikøbet opbevares i lang tid. Her får du en guide til, hvordan du gør.

SÅDAN DYRKER DU LØG I HAVEN

Vælg et solrigt og veldrænet sted til dine løg. Dæk evt. jorden med kompost eller lignende for at holde på fugten, og vand, hvis der er tørke. Tilfør gerne kompost eller gødning om efteråret, inden du etablerer dit løgbed næste forår. Løg trives på de fleste typer jord. Den let muldede sandjord eller sandblandede lerjord er bedst, mens lerjord er mindre egnet. Hvis du sår direkte på voksestedet, skal frøene sås i 2-3 cm dybe rækker med omkring fem frø pr. 10 cm og 25 cm mellem hver række. Dæk med et ganske tyndt lag jord, og tryk jorden let til med bagsiden af en rive. Har du en leret jord, skal frøene ikke sås så dybt, og du skal passe på ikke at trykke jorden for fast, da det hæmmer spiringen. Du kan så løgfrøene, så snart jorden er 5˚.

FORSPIRING AF LØG

Du kan også forspire i potter indendørs eller i drivhus. I drivhus sås frøene helst i februar og marts. I april og maj planter du småplanterne ud, så toppen lige titter frem af jordlaget. Der skal være 8-10 cm mellem hver og ca. 25 cm’s afstand til næste række. Stikløg sættes 3-4 cm dybt med 10-15 cm mellem hvert løg og 25 cm mellem rækkerne. I vores klima er det bedst at så frøene i drivhus og så plante spirerne ud i maj måned eller forspire dem i et koldt og forholdsvist lyst rum, fx i kælderen, garagen eller udhuset. Løg sået direkte i køkkenhaven spirer langsomt, og det giver ukrudtet gode vilkår at brede sig på. I en dårlig sommer bliver løgene små, hvis ikke de har fået lov til at forspire.

Fordelen ved selv at så er, at løgene ikke går i stok, og at man kan slippe for løgskimmel senere hen – en svampesygdom, som kan ødelægge væksten om sommeren, inden løgene er færdigudviklede. Løgskimmel kan ofte følge med stikløgene. Fordelen ved at sætte stikløg er, at løgene har et forspring og ikke skal tyndes ud senere.

Hvornår sætter man løg?

Du kan sætte løg, når der ikke er risiko for nattefrost. Hvis du har sat løg, og der loves frost, skal du dække løgene med fiberdug. Sæt et hold løg lidt tidligere, som kan høstes tidligt, og sæt resten sent i april.

HØST OG HOLDBARHED

Når løg er færdigudviklede, vælter toppene. Hvis løgene skal kunne holde sig, er det vigtigt, at toppene får lov til at visne, inden de tages op af jorden. Når du høster løgene, kan de blive liggende oven på jorden, hvis det er en varm og tør periode, men er det fugtigt i vejret, skal løgene lægges til tørring i et enkelt lag i luftige kurve, på trådnet el.lign. Du kan også flette toppene og hænge løgene op et luftigt og tørt sted. Husk at ryste jorden af rødderne først. Det er meget vigtigt at tørre dine løg ordentligt, hvis de skal opbevares til vinteren. Jo hurtigere løgene tørrer, jo bedre bliver skalfarven, og jo færre løg med jordslåede pletter får du.