Ribs - guide til sorter og opskrifter med ribs

Ribs kan klare næsten al slags vejr og tåler både sol og skygge, men trives bedst i fuld sol, hvor udbyttet bliver størst. Jordbunden må gerne være sandet og humusrig, men ribs kan næsten vokse overalt, så længe jorden ikke er tør. Tilfør kompost hvert forår - så får du ekstra gode ribs!

Læs også: Dyrk bær i bede og krukker

Gode ribssorter

Ribs fås både hvidgule og røde. Ud over farveforskellen smager de forskelligt, og de blomstrer og modnes forskelligt, nemlig i løbet af juli og august. De hvide ribs er sødere end de røde ribs og bliver ikke taget af fuglene. Man skelner typisk mellem tidlige sorter af ribs, mellemtidlige sorter og sene sorter af ribs.

Det er nemt at få ribs til at formere sig. Du kan gøre det både med vinterstiklinger og sommerstiklinger. I løbet af et-to år har du nye planter klar til udplantning. Klip altid stiklingerne på de nyeste grene og gerne kun det yderste af grenene, da de lettest slår rod. Gamle grene slår ikke så nemt rod.

Læs også: Sådan fornyr du jordbærbedet

Tidlige, mellemtidige og sene ribssorter

Tidlige sorter af ribs er 'Stanza' (røde), hollandsk sort, som giver lange, flotte klaser med et middel udbytte, der høstes omkring 1. august. Bærrene er syrlige, så tilbered dem gerne med sukker. 'Jonkheer van Tets' (røde) giver et middel udbytte. Bærrene er søde.

Mellemtidlige sorter af ribs er 'Hvid hollandsk', som smager herligt direkte fra busken. Udbyttet er ikke så stort. I 'Rondom' (røde) sidder bærrene tæt i lange klaser, og her er udbyttet højt, og der er god syrlig smag, som dog godt kan tåle lidt sukker. Sene sorter af ribs er 'Rolan', som får søde røde bær. Giver et herligt stort udbytte.

Ovenstående ribssorter kan fås i hele landet. Du kan købe nye spændende sorter, som ikke kan fås på almindelige planteskoler, hos blomstergaardenvedviborg.dk.

Læs også: 9 idéer med brombær

Beskæring af ribsbuske

Beskæring har til formål at holde planten ung, at opnå større klaser og bevare en sund plante. Udbyttet er størst på andet- og tredjeårsgrene. Det er derfor en god idé at fjerne de to ældste grene hvert år helt nede ved jorden, fra busken er tre-fire år gammel. Der skal altid være otte grene på hver busk. Grene, der vokser på jorden, skal fjernes hvert år. Beskæringen kan ske umiddelbart efter høst og frem til midten af september.

Få inspiration til lækre opskrifter med ribs i galleriet: