Video: Alt du skal vide om skvalderkål

Skvalderkål, Aegopodium podagraria, er en flerårig urt, der typisk betegnes som ukrudt. De fleste haveejere kender planten for dens, til tider irriterende, egenskab til at brede sig med lynets hast.

Samtidigt er skvalderkål svært at komme af med igen, når først det er dukket op i haven. Urten breder sig nemlig både med rodskud og ved at sætte frø om efteråret. Skvalderkålens rødder er lyse, og de kan brede sig op til halvanden meter væk fra planten. Det betyder, at planten hurtigt formerer sig ud over et stort område.

Flere gode havetips: Sådan kommer du flisepest til livs

En plage med smukke blomster og god smag

Skvalderkål får smukke, hvide blomsterskærme i juni-august, og det er en flot syn, når den ellers ustyrlige plante står i blomst. Hvis du vil, kan du altså sagtens blot lade skvalderkål leve lystigt i haven, og nyde dens smukke blomster.

Hvis du dog, som mange andre, er generet af skvalderkålens lidt for ihærdige tilstedeværelse, kan du også vælge at sætte det til livs ved at spise det. Skvalderkål er nemlig fyldt med sunde B- og C-vitaminer og smager lidt som en blanding af persille, gulerod og peber. Faktisk kan urten bruges på samme måde som spinat. Om foråret, når spirerne kommer op af jorden, er skvalderkålen mest sprød og smagfuld - og det smager dejligt i bl.a. pesto, tærte, brød og salater.

Prøv også: Vores opskrift på bulgursalat med bønner og skvalderkål  

Ligegyldigt hvor skønt skvalderkål smager, kan det dog være svært at spise sig igennem hele bestanden, hvis urten allerede har overtaget store dele af haven. Skvalderkål kan specielt være en gene, når det breder sig ind i blomsterbedet, og overtager fuldstændig.

Her er det nødvendigt at gøre en indsats for at slippe af med planterne, så blomsterne igen kan få plads til at leve. I videoen får du Alt om havens havemand, Kenns, bedste tips til, hvordan du bliver skvalderkålen kvit.

Læs også: 12 nyttige tips til en bæredygtig have