Brug bunddækkeplanter mod ukrudt

Når du skal anlægge en have eller et bed, er bunddækkeplanter nok ikke det første, du har i tankerne. Men faktisk er der rigtig god grund til at tænke de lave grønne vækster med fra begyndelsen, for de har mange nyttige egenskaber. Et af formålene med at plante bunddækkeplanter er, at de skal klare kampen mod ukrudtet. Det kan de, fordi de gror kraftigt og hurtigt og tæt ved jordoverfladen og dermed lukker lyset ude. Og uden lys kan ukrudtet ikke spire.

Brug bunddækkeplanter mod ukrudt

Den perfekte bund

En god bunddækkeplante er også kendetegnet ved, at den holder jorden dækket hele året med mere eller mindre stedsegrønne blade. Væksten skal være enten tæppedannende eller krybende, så planterne selv sørger for at lukke sammen på jorden. Desuden kan bunddækkeplanter også begrænse jordens fordampning, holde på jordstrukturen og danne skjulesteder for havens insekter. Men husk at sørge for at rense helt for ukrudt, før du planter, ellers vil bunddækkeprojektet være dømt til fiasko fra start.

Sådan planter du

Når du planter, skal plantehullerne graves mindst dobbelt så store som potteklumpen, så jorden løsnes godt. Hav en spand vand stående, når du går i gang med plantningen. Dyp hver enkelt plantes rodklump ned i vandet, og lad den suge, til den falder til bunden. Husk også at plante med den rette afstand, så planterne lukker sammen på den bedste og smukkeste måde. Spørg på planteskolen, hvor tæt de skal stå.

Sådan vander du

Når hele stykket er plantet til, skal du vande jorden til omkring hver plante. Sæt ikke en vandspreder til, selvom det virker som den letteste løsning. Vand kun de enkelte planter, så alle ukrudtsfrøene, der ligger klar til at spire overalt i jordoverfladen, ikke også får vand. Indtil planterne er etableret, skal du vande dem godt og sørge for, at jorden holdes fri for ukrudt. Læg trædesten ud med passende mellemrum, så du ikke behøver at træde i jorden. Jo mindre jorden trykkes sammen af tunge fødder, jo bedre kan planterne sende deres rødder ud.

Vær godt dækket ind

Det giver et fint udtryk at plante flere forskellige slags bunddækkeplanter sammen, så blomstringen kan strække sig over hele vækstsæsonen. Her er det dog meget vigtigt, at planterne har nogenlunde samme grokraft, så de ikke udkonkurrerer hinanden. Vælger du kun at have én slags, kan udtrykket brydes med slanke stauder eller løgplanter, som bryder frem hist og pist.

Lammeøre, Stachys Byzantina
LAMMEØRE, STACHYS BYZANTINA.
15-40 cm høj tæppedannende staude med bløde grålige blade. Blomstrer fra juni til juli. Bladene er stedsegrønne. Trives i almindelig havejord, der er veldrænet. Vil gerne stå i fuld sol.

 

Pinseviol, Viola Labradorica
PINSEVIOL, VIOLA LABRADORICA.

En skøn lille tæppedannende viol på 15 cm med purpuragtige blade og lysviolette blomster i april-maj. Trives i sol til halvskygge i en almindelig havejord. Bierne er glade for den lille forårsbebuder.

 

 

Storkenæb, Geranium Sp.
STORKENÆB, GERANIUM SP.

De fleste storkenæb er meget nøjsomme og trives på de fleste typer jord. Mange af dem er meget velegnede som bunddækkeplanter, fordi de er tæppedannende og beholder bladene om vinteren.