Gødning - vælg den rette til haven

Når din have trænger til gødning, er der rig mulighed for at bruge organisk gødning. Du kan enten købe produkter i pilleform, som blot skal fordeles i bedene ligesom kunstgødning, og du kan bruge kompost, tang, staldgødning, champost og lignende, der kræver lidt mere arbejde, men som til gengæld også bidrager med masser af humus til jorden og holder jorden dækket.

Fælles for de organiske gødningsformer (undtagen hønsemøg) er, at de afgiver næringsstofferne langsommere, så planterne ikke bliver overgødede og dermed sarte over for sygdomme og skadedyr. Men hvilken form for gødning, du skal vælge, afhænger af, hvor den skal bruges.

Mangler du nyt havegrej, så se vores store udvalg i ISABELLAS-shoppen >>

Gødning til køkkenhaven
I køkkenhaven er det godt med kompost, staldgødning, champost eller tang, fordi det holder jorden dækket, så ukrudtet holdes væk, og fordampningen mindskes væsentligt. Desuden forbedres jorden år efter år, så den bliver løs og lækker både for planterne at vokse i og for dig at arbejde med.

Læs om hvordan du kan anlægge din egen køkkehave med urter her.

Gødning til havens bede
I havens andre bede kan alle former for gødning bruges. Er der langt mellem planterne, er det en fordel at bruge kompost eller staldgødning for at opnå samme fordele som i køkkenhavens bede. Står planterne tæt, så der ikke er de store problemer med ukrudt, er det nemmest bare at fordele gødning i pilleform. Til roser, surbund og græsplæne kan du købe specifikke produkter, som passer til lige netop de steder. Det er godt at bruge disse produkter, fordi kompost og dyremøg fx kan hæmme blomstringen, hvis der er for meget kvælstof i.

Se her hvordan du bruger roser i haven i bedene sammen med andre haveplanter.

Gødning - genbrugskompost
Kompost fra genbrugsstationen skal ikke bruges som almindelig havekompost. Denne kompost er nemlig omsat ved meget høje varmegrader, så der er ikke meget uomsat materiale tilbage. Det betyder dels, at komposten er meget stærk og kan overgøde planterne, dels at den hverken giver struktur, holder på fugten i jorden eller holder ukrudtet væk.

Kompost er ikke bare kompost - læs om de forskellige typer kompost her.

Gødning - dyremøg
Frisk stalddyrsgødning kan være meget stærk, alt efter hvilke dyr den kommer fra. Hønsemøg skal især bruges med forsigtighed, fordi det indeholder store mængder kvælstof, mens hestemøg har et stort indhold af uomsatte plantedele og derfor kan bruges direkte i bedene. Er dyregødningen for grov eller for stærk, kan den med fordel komposteres sammen med andet materiale, før den bruges.

Gødning til haven Gødning til haven Gødning til haven Gødning til haven

Skaldyrsgødning
Frisk stalddyrs-gødning kan være meget stærk, alt efter hvilke dyr den kommer fra, men hestemøg har et stort indhold af uomsatte plantedele og kan bruges direkte i bedene.

Champost
Champost er godt i køkkenhaven.

Tang
Tang holder jorden dækket og indeholder god næring.

Kompost
Hjemmelavet kompost er gratis og kan laves helt økologisk.