4 spiselige specialiteter du selv kan så

 
Vinteren kan virke lang for en haveentusiast, men når blomster- og køkkenhaven ligger i vinterdvale, er der til gengæld masser af tid til at planlægge og gå på frøshopping hjemme bag computerskærmen. Lige nu bugner hjemmesiderne af spændende frø, som bare venter på at blive hentet hjem, så du er klar til forspiring og forårssåning. 
 
Alt om Haven har været på frøjagt og fundet fire spændende sorter, der, ud over at være dekorative, også er spiselige. Hvad mere kan man ønske sig?
 

1. Sort som chili

Chili-planter er ofte meget dekorative, men sorten Capsicum anuum ”Black Pearl” er i en liga helt for sig selv med sit mørklilla løv og knaldsorte frugter, der bliver røde når de modner. Forspir frøene indendørs og så tidligt som muligt, for planten skal bruge god tid til at udvikle sig, hvis den skal nå at sætte frugt. 

2. Duft af chokolade

Berlandiera lyrata, der også kaldes Chokoladeblomst (ikke at forveksle med Cosmos atrosanguineus, der af og til går under samme navn), ligner en ganske almindelig kurveblomst med sine små blomster i gul og brun. Men den har et ganske særligt og skjult talent: Blomsterne har en skøn duft af chokolade, og støvdragerne i de spiselige blomster skulle efter sigende også have en lækker smag af usødet chokolade - så brug dem bare som pynt på dessert eller i salatskålen! Du kan så planten udendørs i det tidlige forår.
 
Den mørkerøde Fragaria moschata i selskab med to sorter skovjordbær; Fragaria vesca  ”White baron von Solemacher” og Fragaria vesca var. semperflorens ”Alexandria”. Foto: Anne-li Engstøm
 

3. Spiseligt bunddække

Moskus skovjordbær, Fragaria moschata, er botanisk set ikke en skovjordbær, men sin helt egen art. Men ligesom skovjordbær har planten små jordbær, der har en intens, aromatisk smag. 
Frøene skal forspires indenfor i februar-marts  og planten er både flerårig og frostsikker. Moskus skovjordbær danner et tæt tæppe, som gør dem velegnede til bunddækkeplanter.  
 
 

4. Citrusfrisk tagetes

Tagetes tenuifola ”Lemon Star” har små, enkelte, gule blomster med et strejf af rød, der gør den både iøjnefaldende og uhøjtidelig. Den gør sig godt i køkkenhaven eller som kantplante, og ligger stilmæssigt langt væk fra den klassiske, rustrøde fløjlsblomst, som for mange er synonym med navnet tagetes. Blomsterne fra ”Lemon Star” kan spises, og dufter af appelsin. Planten kan forkultiveres i april-maj.