Bliv fri for edderkopper i huset

Du kan sikkert leve med én enkelt lille edderkop i boligen - men værre er det straks, når en hel flok forelsker sig i et mørkt hjørne af hjemmet, slår sig løs i garagen eller formerer sig i kælderen.

I Danmark er det heldigvis oftest ganske små edderkopper, vi ser, og det er særligt 7 forskellige arter, vi møder i boligen - husedderkoppen, musedderkoppen, fedtedderkoppen, mejeredderkoppen, grotteedderkoppen, skovkartespinderen og tæppespinderen. Her får du en række gode tips til at blive fri for edderkopper i huset.

Sådan holder du edderkopper ude af boligen

I haven er edderkopper egentlig nyttedyr, men mange er knap så glade for dem, når de pludselig dukker op i stuen, køkkenet eller værst af alt: soveværelset før sengetid. Gisp!

Det er nærmest umuligt at holde hjemmet 100% edderkoppe-frit, men der er dog nogle ting,  du kan gøre for, at så få edderkopper som muligt finder vej gennem åbne døre, vinduer og sprækker og ind i din lune bolig.

1. Sluk udendørslyset

Selvom edderkopper ikke er tiltrukket af lys, så er andre insekter det, og det tiltrækker edderkopperne. Så hold kun udendørslyset tændt, hvis det er nødvendigt.

Rul også gerne ned for gardinerne, når det er mørkt uden for, så insekterne ikke sværmer for tæt på dit hus.

2. Ryk krukker væk fra husmuren

Lad ikke dine krukker stå alt for tæt på husmuren - edderkopperne vil tiltrækkes af varmen og næringen. Du bør også undgå bunker med dekorationssten for tæt på muren, da edderkopperne vil kravle ned i dem og ind i huset.

3. Et rent hjem tiltrækker færre edderkopper

Jo renere dit hjem er, jo færre insekter vil blive tiltrukket. Lad ikke mad stå ude, og hav ikke aviser og tøj liggende fremme, da de er idéelle, dejligt mørke gemmesteder for edderkopper.

Det er også i disse gemmesteder, at edderkopperne har god mulighed for at formere sig. Sørger du for at støvsuge spindelvæv væk og generelt støve godt af, så har edderkopperne dårlige vilkår i dit hjem.

Husedderkoppen lægger æg i forsommeren og særligt her er det vigtigt at støve grundigt af i og komme omkring alle hjørner og kroge.

4. Hold edderkopperne ude med pebermynte

Pebermynte skulle eftersigende holde edderkopperne på afstand. Fyld en sprayflaske med vand og kom 15-20 pebermyntedråber i. Sprøjt det i sprækker i muren eller ved vinduerne, hvor edderkopperne kan komme ind.

5. Sørg for, at din bolig har den rette temperatur

Edderkopper trives allerbedst i fugtige klimaer. Et tørt, opvarmet indeklima i boligen vil derfor typisk holde dem fra at slå sig ned i længere perioder.

3 planter, der holder edderkopperne på afstand

Bliver edderkopperne alligevel ved med at finde vej ind i din bolig - og er du ikke vild med tanken om at bruge skadedyrsbekæmpelse eller gift - kan du forsøge dig med særlige planter, der er kendt for at holde edderkopper på afstand pga. deres duft. Her er 3 eksempler:

Citrustræernes frugter har en kraftig duft, som edderkopperne ikke bryder sig om. Du kan enten vælge at spraye dit hjem med vand tilsat citrusolie eller indrette med et eller flere citrustræer.

Hold edderkopper på afstand med pebermynte

Pebermynte-plantens stærke, sprøde duft siges ligeledes at holde edderkopper på afstand.

Lavendel er generelt en god plante, hvis du vil undgå, at insekter kommer for tæt på - både på terrassen og i boligen. Udover at have en skøn duft, pynter den smukt med sine lilla blomster.

Hvor er edderkopperne om vinteren?

I vinterperioden kan de af os med edderkoppeskræk, også kendt som araknofobi, slappe en smule mere af. Her går de fleste danske edderkoppe-arter nemlig i vinterhi, og bevæger sig derfor ikke ligeså meget rundt i huset som i årets andre måneder.

Om vi vil det eller ej, er edderkopper at finde i vores hjem hele året rundt. Dog ser man typisk mest til dem i efteråret, hvor edderkoppehannerne er kønsmodne og på jagt efter hunner at parre sig med.