Sådan planter du klematis

De farverige, klatrende klematis er en af havelivets helt store glæder 
– ikke mindst fordi sæsonen kan strækkes fra tidligt forår, til frosten sætter ind. Klematis 
findes både som kæmpestore planter, der kan dække udhuse og træer, og som små, 
elegante planter, der kan passes ind på selv den mindste altan.

Skal din klematis klatre op af et fint espalier? Se her, hvordan du nemt laver et selv!

Har du først fået en klematis inden for havelågen, er det svært at forestille sig at skulle undvære den igen. Klematis har nemlig rigtig mange fordele og kan bruges i et utal af kombinationer. Planterne kan fx fungere som smukke og praktiske rumopdelere eller som afskærmning omkring terrassen eller urtehaven, hvor den efterhånden vil danne en blomstrende væg. 

Sådan planter du klematis i haven:

Klematis sælges stort set kun i potter, så de kan udplantes på alle tidspunkter, hvor der ikke er frost i jorden. Men forår og efterår er at foretrække, da jorden er mere fugtig, og behovet for vanding er lille.

Mere grøn inspiration: 12 skønne hyggekroge til din have 

Klematis skal plantes dybt, gerne 10-15 cm dybere end jorden i potten. Skal klematissen kravle på et fritstående espalier eller op i et træ, skal den plantes på den mest skyggefulde side, da rødderne og den nederste del af planten skal have det køligt.

Planten skal have rigeligt vand og næring, men den kan ikke lide at stå med rødderne soppende i vand, så der skal være godt dræn under og omkring plantens rødder. Grav derfor et dybt hul, mindst 40 cm bredt og dybt. Er jorden leret, lægges et lag drænende grus eller sten i bunden, og jorden blandes med lidt kalk og halvomsat kompost. Almindelig god havejord blandes ikke med noget, men dækkes derimod med et lag halvomsat kompost efter plantning, så planten har noget at leve af.

Skal du formere din klematis? Få vores trin for trin-guide her

Rodklumpen gennemvædes i en spand vand i en halv times tid. Rødderne bredes forsigtigt ud, før planten sættes i hullet, og dækkes med jord. Er jorden tung og leret, tilsættes mere grus. Skær derefter planten tilbage til ca. 20-25 cm over jorden, så den fra starten kan forgrene sig fra bunden. Skal klematissen kravle op ad en mur med udhæng, skal rodklumpen plantes uden for udhænget for at få vand ovenfra.

Planter du under et træ eller en busk, skal klematissen sættes ca. 50 cm fra stammen. Sæt den på skrå i plantehullet, så stænglerne letterne kan søge hen mod stammen.