Sent blomstrende stauder i haven
Blomster & Planter

Sådan får du blomstrende stauder i efteråret

Tekst og foto: Jytte Boch. 1.09.2023
Har blomsterne i højsommerhaven takket af, men drømmer du om stadig at nyde blomster og blade i skønne farver i bedene i sensommeren? Så lad dig inspirere af vores tips til stauder, der bugner af frodighed til hen på efteråret, eller til frosten sætter ind.

Efter ferien, når de fleste forårs- og sommerblomster mister pusten, kan haven føles lidt tom, hvis der ikke er flere planter til at overtage blomstringen, og det er synd. For der findes rigtig mange skønne stauder, der blomstrer fra juli-august og frem til september-oktober, og nogle endda til frosten sætter ind.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sene stauder

I sommerperioden, hvor nedbøren ofte er sparsom, kan mange af staudernes blomstring brænde hurtigt af i den kraftige sol. Men i sensommeren, hvor temperaturen falder, og der kommer mere nedbør, blomstrer de fleste sene stauder længere, ofte i et par måneder eller mere.

Her får du vores bedste tips til sent blomstrende stauder, der forlænger havesæsonen langt ind i efteråret!

Før du køber planter

For at få succes med sensommerbedet, er det en god idé at gøre dig nogle overvejelser. Det vigtigste er at vælge de rigtige planter til den jord og placering, de trives bedst i. Vælg planterne efter, om de skal stå i sol eller skygge, og om jorden er leret eller sandet.

Skal bedet primært være med planter, der giver masser af buketter, eller skal det være planter til glæde for bierne, såsom indianermynte, purpursolhat, katteurt eller hestemynte? Skal planterne have smukke frøstande, der kan stå dekorativt vinteren igennem, som mange græsser, høstanemoner, løvehale og sankthansurt?

Der er masser af muligheder med de sent blomstrende stauder, så det er en god idé at besøge planteskolen i september-oktober for at se udvalget, mens de er i blomst.

Hvordan laver du et bed?

Det kan være lidt en udfordring at starte med et helt tomt bed, men en god hovedregel er at vælge planter i tre forskellige højder. Lave planter på 20-50 cm, mellemhøje på op til en meter, og høje på halvanden meter eller mere.

Den klassiske måde at bygge bedet op på er med de laveste stauder som kantplanter, derefter de mellemhøje, og de højeste stauder bagerst ind mod hækken eller hegnet.

Men det behøver ikke være så traditionelt. Høje planter med en lav bladroset eller lette græsser kan du sagtens blande med de lave og mellemhøje stauder, så længe de ikke er kompakte og skjuler de andre planter. Høje, lettere planter kan f.eks. være kæmpejernurt, kvæsurt og violfrøstjerne.

Vil du kunne nyde planterne fra flere sider, er det en fordel at placere bedet mindst en meter væk fra skellet, og i stedet lave en gangsti langs hækken. Hvis græsplænen ikke skal bruges som fodboldbane til børnene, ser det smukt ud at anlægge organiske bede i græsplænen, som vil ligge som små øer, der skyder op fra græsset.

Foto: Jytte Boch

Plantning og pasning

Stauder i potter kan du i princippet plante på alle tidspunkter af året, dog ikke, når jorden er hård af frost. Køber du barrodsplanter på nettet (planter uden potte og jord), skal de hurtigst muligt i jorden, eller sættes i potter og vandes.

De bedste plantetidspunkter for stauder, træer og buske er september-oktober inden frosten, hvor jorden er fugtig og stadig lun, eller i det tidlige forår i marts-april, når stauderne så småt begynder at spire. Det giver planterne de bedste betingelser for at etablere rodnettet. Men vær opmærksom på at vande, hvis det er et tørt og blæsende forår.

Planter du i sommerperioden, skal du vande væsentlig oftere, indtil rødderne har etableret sig. Hvis planten alligevel kommer til at hænge med bladene, fordi den mangler vand, kan du klippe den planten ned til 15-20 cm over jorden, så den ikke bruger energi på blomster og blade, men i stedet bruger kraften på at udbygge rodnettet.

Lad planten trække vand i en spand i mindst en time inden plantning, så hele rodklumpen er fugtig. Plant i samme jordhøjde som den har i potten eller nogle få cm dybere.

Giv stauderne kompost eller langtidsvirkende gødning i foråret og igen i juni-juli, så de får næring til en god og langvarig blomstring.

 

Vidste du, at flere forsommerblomstrende stauder, som f.eks. løvefod, lavendel og tidlige storkenæb, kan få endnu en mindre blomstring senere på sæsonen? Du skal bare klippe planterne ned til 5-10 cm over jorden lige efter første blomstring.

Giv dine stauder nyt liv

Har du stauder, der efter fire-fem år er blevet bare eller døde i midten, er det på tide at forny dem. Grav dem op, smid den døde del væk, rodklumpen i mindre stykker og genplant dem. Det bedste tidspunkt at gøre det er efterår og forår.