Fejl du laver med lys og lamper
Belysning

Laver du også disse fejl, når du indretter med lys?

af Karoline Mathilde Sohn Iversen / Foto: Anitta Behrendt. 24.09.2021
Lys er enormt vigtigt, når man indretter sin bolig, men der er nogle klassiske fælder, som vi også falder i. Her giver vi tips til, hvordan du undgår dem.

Når vi indretter vores hjem, er lyset noget af det allervigtigste. Lys er nemlig stemningsskabende, og det er derfor afgørende for, om rummet tager sig ud, præcis som du ønsker. Men det kan være svært at bruge lys og lamper optimalt, fordi der er nogle klassiske fejl, vi ofte begår, når vi indretter med lys. Og det gør måske, at hjemmet ikke får den rette stemning.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Undgå klassiske fejl når du indretter med lys

Hvordan undgår man så de fælder, der er, når lyset skal på plads i hjemmet? Det kan være lidt af en labyrint at finde rundt i, men det guider vi dig igennem her:

lampe ved skrivebord

1. Dit lys passer ikke til dets formål.

Hvis du fx skal indrette en arbejdsplads, er det vigtigt, at du har klart og tydeligt lys. En skrivebordslampe som her gør tricket, og du får en meget mere behagelig arbejdsplads, når lyset stemmer overens. Stil bordlampen i modsatte side af den hånd, du skriver med, så du undgår at skygge for lyskeglen med hånden. Foto: Maria Glæsel.

lyserød væg i køkken

2. Du har for få lamper.

En god tommelfingerregl er, at der skal være fire til fem lamper i hvert rum. Kombinér både loftslamper, bordlamper, væglamper og gulvlamper, så lyset ikke er centreret ét sted men i stedet omfavner hele rummet. Foto: Christina Kayser O.

lamper til hyggekrog

3. Du har ikke overvejet, hvilket materiale din lampe er i.

Glaslamper, plastlamper og papirslamper giver et mere diffust lys, som er mere hyggeligt og varmt, mens lamper i metal giver et direkte lys. Det er vigtigt af have materialet in mente, når du vælger lamper, for at få den optimale belysning i det enkelte rum. Foto: Niels og Iben Ahlberg.

stue med lys

4. Du har ikke en lysdæmper.

Hvis du har brug for flere lystyper i samme lampe, kan det være en fordel at anskaffe en lysdæmper, som kan regulere lysstyrken. På den måde kan den samme lampe fungere som både arbejdslys og hyggelys uden alt for meget arbejde. Foto: Birgitta Wolfgang.

køkkenbord med lys

5. Du har ikke overvejet, hvor mange lumen din LED-pære har.

Når du skal købe LED-pærer er det nemlig vigtigt, at du kigger på lumen. Jo flere lumen, jo kraftigere lys, og det kan være afgørende for, om du får nøjagtig den stemning ind i rummet, som du ønsker. Foto: Martin Solyst.

to-lamper-over-spisebord-i-linoleum

6. Du har kun én lampe hængende over spisebordet.

Det behøver selvfølgelig ikke i sig selv at være en fejl, hvis bordet er småt, men hvis det er et langt bord, kan du med fordel hænge to eller tre lamper op, eller vælge en aflang lampe som kan sprede lyset over hele bordet. Ved at gøre sådan bliver lyset bredt ud, og på en mørk aften er der lige meget lys ved alle pladser om bordet. Foto: Anitta Behrendt.

ellipseformet spisebord

7. Du har ikke overvejet, hvilken højde dine lamper skal hænge i.

Over spisebordet kan man som hovedregel bruge, at store lamper skal hænge 65-75 cm over bordet fra lampens nederste punkt. Hvis lamperne er små, er hovedreglen 55-65 cm over bordet. I køkkenet giver en lampe, der hænger 75-80 cm over bordpladen de bedste arbejdsbetingelser. Foto: Cathrine Ertmann.