spisebord_hvor_hoejt_plads_inspiration_guide
Spisestue

23 spiseborde: Sådan får du valgt det perfekte til dit hjem

af Charlotte Kobberøe Fink og Julie Illemann Mortensen. Redigeret til web. Foto: Mia Mortensen og Peter Kragballe 21.07.2022
At få valgt det rette spisebord kan være lidt af en opgave, for udover de æstetiske valg er der en række praktiske ting, du også skal have in mente. Vi har derfor lavet en stor guide – og så har vi samlet 23 smukke bud på borde, du kan blive inspireret af.

Uanset om spisebordet skal stå i køkkenet, den ene ende af stuen, eller du måske er så heldig at have en egentlig spisestue, så kan det være en udfordring at spore sig ind på netop det bord, der vil fuldende dit hjem. For har du en forkærlighed for pæne ting, så ved du, at et bord ikke bare er et bord. Og blot ud fra et æstetisk synspunkt er der et hav af ting, der skal overvejes.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Selvom det kan være fristende fluks at købe lige netop det bord, der længe har fået dit bolighjerte til at banke hurtigere, så er et spisebord først og fremmest en praktisk foranstaltning. Derfor er der også en del lidt mere kedelige – men nødvendige – ting, du skal være opmærksom på, inden du kører dankortet igennem, så du er sikker på, at spisebordet passer til lige netop dine behov.

I videoen får du tips til at indrette en dejlig spisestue.

Hvor meget plads skal der være ved et spisebord?

Så dem tager vi lige først! En af de faktorer, du skal overveje, er, hvor stort dit spisebord skal være – og hvor meget plads, du har brug for, der er rundt om det. De to ting afhænger både af, hvor stort rummet, som spisebordet skal stå i, er – og hvor mange mennesker, du regner med, der skal sidde omkring det.

Som udgangspunkt skal et spisebord minimum være 90 centimeter bredt for at to personer kan sidde over for hinanden og spise, uden at det bliver for klemt. Har du masser af plads i rummet, kan spisebordet dog sagtens være bredere, så der er endnu mere plads til både service, mad, blomster og lysestager. En anden god huskeregel er, at bordet helst skal stå minimum 110 centimeter fra væggen, så der er plads til at komme til og fra.

Hvor langt skal spisebordet så være? Har du oceaner af plads, så kan det være lige så langt, som du har lyst til. Men mange af os er nok begrænsede af, at vi kun har en vis mængde plads til rådighed til spiseområde. Her er det selvfølgelig det muliges kunst, der gør sig gældende, men som en god tommelfingerregel, så har hver spisende person i dagligdagen brug for et albuerum på cirka 65 centimeter. Er I for eksempel fire spisende til daglig, så vi det være ideelt med et spisebord, der er omkring 1,30 meter langt.

Til fester og gæstemiddage kan du dog nøjes med 50-60 centimeters bordplads per person, men husk også at tænke stolenes bredde ind. Skal alle sidde på stole med armlæn, skal de stadig kunne komme til og fra bordet.

Hvor højt skal et spisebord være?

En anden ting, du skal være opmærksom på, er, hvor højt dit spisebord skal være. De fleste spiseborde er som standard 72-74 centimeter høje inklusive bordplade. Så hvis du skal bygge dit eget, kan du gå efter dette mål, som også vil passe til de fleste spisebordsstole på markedet. Vær dog opmærksom på, at hvis din bordplade er meget tyk, kan det give mening at vælge et bord, der er lidt højere – og har du allerede spisebordsstole, så mål gerne disse og se, hvordan de passer til bordets højde, inden du beslutter dig.

Hvilken form skal spisebordet have?

Rundt eller firkantet? Stort eller småt? Både dine behov og antallet af kvadratmeter er afgørende for, hvordan den optimale spiseplads ser ud hos dig. Derfor er det ikke blot en smagssag, hvilken form bordet skal have. For selvom du måske bedst kan lide et solidt langbord, så er det ikke sikkert, at du med den form udnytter pladsen bedst. En tommelfingerregel er, at hvis du ikke har meget plads, så gå efter et rundt bord.

Måske er du heldig at have et helt rum dedikeret til spisebordet? Måske du bare har en aflang spisekrog? I så fald er det oplagt at gå efter et langbord med god plads til gæster.

Har du begrænset med plads, så tænk i fleksible løsninger og møbler med flere funktioner, når du skal indrette spisepladsen i den lille lejlighed.

Overvejer du et rundt spisebord? Det runde bord kræver sin plads, men til gengæld skaber det runde bord en intim stemning, fordi alle kan se hinanden i øjnene, mens I sidder omkring bordet.

Hvordan skal mit spisebord se ud?

Og så kommer det lidt sjovere: det æstetiske udtryk! Og her er det kun din egen smag, der sætter grænser for, om du er til et rektangulært, et rundt eller et ovalt af slagsen. Det kan dog være en god idé at have rummet, spisebordet skal stå i, med i dine overvejelser. Har du en hel spisestue til rådighed, vil det fungere godt med et langt bord, der fylder noget i rummet, men er det blot et hjørne af stuen, der skal indrettes som spiseplads, vil det måske give mening at overveje et rundt spisebord, som fylder mindre i rummet, og som eventuelt kan trækkes ud, hvis du får gæster.

Bor du et sted, du ved, du bliver boende det næste lange stykke tid, så kan det også give god mening at investere lidt ekstra i et spisebord i god kvalitet. Selvom du er helt med på boligbeatet i forhold til tidens største tendenser, så kan det dog være værd at overveje et mere klassisk et af slagsen, som du ved, du ikke bliver træt af – og som eventuelt vil kunne sælges videre, hvis det mod forventning skulle ske.

Hvilket materiale skal mit spisebord være i?

Udover det æstetiske udtryk, som valget af materiale selvfølgelig bidrager til, så har det i høj grad også noget at sige for rengøringen af dit spisebord. Skal du holde mange rødvinsaftener med veninderne, eller har du små børn, der skal sidde ved bordet, så kan det være en fordel ikke at anskaffe sig et ubehandlet træbord, som ikke er gode venner med pletter og fedtede fingre – selvom det er smukt.

Vælger du et spisebord i massivt træ, kan det dog til gengæld holde i mange år, hvis du plejer det godt – og skulle uheldet være ud, er det også muligt at slibe det. Behandl det gerne fra starten med olie eller sæbespåner for at gøre det mere modstandsdygtigt.

Et alternativt bud til massivt træ kan være træfinér, som er billigere og ofte ikke så sart til at begynde med. Med tiden kan det dog blive lidt trist at se på i takt med at bordet udsættes for vandglas, aftørring og almindeligt dagligt slid. Er du på udkig efter et slidstærkt materiale, så tag et kig på linoleum eller laminat, som kan holde til en hel del og kræver minimalt med pleje. Begge ting kommer også i et hav af mange forskellige farver, og mange steder har du mulighed for selv at designe dit bord, som du vil. Tidens hotte marmor er også et smukt valg til spisebordet, men vær opmærksom på, at det er sart over for fx syre.

Vi har samlet 23 bud + masser af tips til at finde det rette spisebord herunder:

spisebord_daily_furniture_blaat_tia_borgsmidt.j

Er du til masser af farver, så vælg et spisebord i en markant farve som her, hvor bordet fra Daily Furniture lyser rummet op.

Foto: Tia Borgsmidt

spisebord_fyrretraesbord_rainer_daumiller_mia_mortensen

Vælg et tidsløst spisebord som dette fra Rainer Daumiller i massivt fyrretræ, og brug spisebordsstolene til at ændre udtryk i spiseafdelingen, når du trænger til forandring.

Foto: Mia Mortensen

spisebord_i_trae_dsignet_mads_k_johansen_anitta_behrendt.

Hvis du er til et klassisk og neutralt spisebordssetup, så vælg eventuelt en skulpturel lampe over spisebordet for at skabe liv og pesonlighed. Her skaber lampen fra Petite Friture sammenhæng ved at matche spisebordsstolene fra Arne Jakobsen. Bordet er designet af Mads K. Johansen.

Foto: Anitta Behrendt

spisebord_hvidt_rundt_bordplade_thorsoe_peter_kragballe

Har du svært ved at finde det perfekte spisebord, så overvej at få et speciallavet, så det passer præcis til dit hjem i udtryk og størrelse. Her er det runde spisebord hjemmebygget af en bordplade fra Thorsø og en metalfod lavet af en smed. Rundt om bordet står Wegners klassiske Y-stole tilsat småblomstrede puder, og over bordet hænger en Akari-pendel fra Vitra.

Foto: Peter Kragballe

spisebord_gult_morten_voss_kia_hartelius.

Er du til modige farvevalg, så overvej et statement-spisebord som her i en kraftig farve, som lyser hele rummet op. Det kan i så fald være en god idé at holde stole, lamper og vægge i neutrale farver, så bordet kommer til sin ret, og det samlede udtryk ikke bliver for rodet. Bordet er designet af Morten Voss.

Foto: Kia Hatelius

spisebord_eero_saarinen_fra_knoll_rundt_sort_anitta_behrendt

Der er ingen, der siger, du kun må have ét spisebord! Har du mulighed for det, så udnyt hjemmets kroge, og indret både en lille hverdagsspisekrog i køkkenet eller der, hvor morgensolens stråler først finder vej ind i hjemmet – og en større en af slagsen i spisestuen, til når I er flere til bords.

Foto: Anitta Behrendt

spisebord_ilse_crawfor_ikea_kork_sort_stel_martin_soelyst

Ved at vælge en bordplade i et spændende og anderledes materiale bliver udtrykket straks mere taktilt og personligt, selvom spisestuen er holdt i afdæmpede farver. Bordet i kork er tegnet af den engelske designer Ilse Crawford i et samarbejde med Ikea.

Foto: Martin Sølyst

spisebord_groent_marmor_peter_kragballe.

Et spisebord i marmor er med sin levende og sanselige overflade perfekt til at skabe blikfang i rummet. Pas dog bare på med at spilde mad og drikkevarer, der indeholder syre, for det er marmor ikke så glad for.

Foto: Peter Kragballe

spisebord_inspiration_cph30_hay_p_wessel

Vælg eventuelt et spisebord med bordplade i linoleum eller laminat, der kan holde til en del, hvis du fx har små børn eller ikke vil bøvle med tilbagevendende behandling. Det klassiske spisebord her er et CPH30 fra Hay.

Foto: P. Wessel

spisebord_klassisk_eg_peter_kragballe

Holder du af den organiske og naturlige indretningsstil, så gå efter et massivt, råt træbord, som skaber varme og liv i rummet med dets tydelige årer.

Foto: Peter Kragballe

spisebord_rosmosegaard_plankebord_carina_kruger.

Har du masser af plads til rådighed, så vælg et langt spisebord, så der er god plads til gæster. Her skaber det rå plankebord fra Rosmosegaard en fin kontrast til det herskabelige sildebensparket.

Foto: Carina Krüger

spisebord_rundt_traefolk_eg_mia_mortensen

Vælger du et rundt spisebord kan alle se hinanden i øjnene og deltage i samme samtale - og så er der (næsten) altid plads til en ekstra stol. Spisebordet er fra Træfolk.

Foto: Mia Mortensen

spisebord_roeget_eg

Vælger du et spisebord i træ, så behøver du bestemt ikke gå efter et ubehandlet af slagsen. Et bord i røget eller bejdset eg kan som her skabe et smukt og dramatisk udtryk i spisestuen.

Foto: Christina Kayser O.

spisebord_travertin_marmor_firkantet_mia_mortensen.

Borde i marmor og travertin har vundet indpas gennem de seneste år. De to materialer er nært beslægtede, men den helt store forskel er overfladen. Travertin har en åben overflade med små huller, mens marmors overflade er mere glat og næsten hulfri. Uanset hvad fungerer det organiske materiale smukt som spisebord.

Foto: Mia Mortensen

spisebord_vintage_sort_rundt_nellie_moeberg

Gå på jagt efter et vintage-spisebord, og mal det i den farve, du synes passer ind hos dig. På den måde kan du også nemt ændre udtrykket ved igen at svinge malerpenslen.

Foto: Nellie Møberg

spisebord_wegner_massivt_eg_mikkel_tjellesen

Har du budgettet til det, så kan du overveje at investere i godt, dansk design, som kan holde resten af livet. Her er det et Wegner-spisebord i massivt eg, som kun bliver smukkere med alderen. Og skulle du mod forventning blive træt af det, så kan det helt sikkert sælges videre uden det store tab.

Foto: Mikkel Tjellesen

spisebord_woud_to_i_et_moerkeblaat_martin_soelyst

En sjov spisebordsidé er at sætte flere små borde sammen til ét - som her, hvor to mørkeblå borde fra Woud er skubbet sammen, så de danner et langt spisebord.

Foto: Martin Tjellesen

spiseborde_million_linoleum_anitta_behrendt

Du kan sagtens kombinere flere materialer i dit spisebord som her, hvor linoleumsbordplade med egetræskant er sat sammen med stel i børstet stål og tilsammen udgør et smukt og moderne spisebord. Bordet er fra Million, men flere og flere forhandlere giver dig også mulighed for selv at sammensætte dit spisebord, som du ønsker. Så kan du ikke finde en variant på markedet, der passer i udtryk og størrelse, så kan det eventuelt være en mulighed at designe dit eget.

Foto: Anitta Behrendt

spiseborde_teaktrae_ovalt_udtraek_mia_mortensen

Skab personlighed i hjemmet ved at mixe gamle og nye fund som her, hvor det gamle teaktræsbord giver masser af varme og sjæl til spisestuen, men uden at det på nogen måde føles gammeldags.

Foto: Mia Mortensen

spisebord_rundt_marmor.j

Drømmer du om et marmorbord på budget, så hold øje med DBA efter både sofa- og spiseborde med smukke bordplader, og skift selv stellet ud, så bordet får et moderne udtryk. Spisebordet her er lavet ud af en marmorbordplade og ben fra Hay.

Foto: Nellie Møberg

spisebord_rundt_graat_peter_kragballe

Har du fundet stole og bord i forskellige træsorter og fra forskellige designmæssige perioder, der stikker lidt for meget i hver sin retning, så kan det samle spisepladsen, når alle møbler bliver malet i samme farve.

Foto: Peter Kragballe

spisebord_inspiration_anitta_behrendt.j

Et rundt spisebord er et godt bud, hvis du ikke har så meget plads i rummet. Her er det et vintagebord fra Eames, der matcher stolene fra samme brand.

Foto: Anitta Behrendt

spisebords_massivt_trae_peter_kragballe.

Hvis du vælger spisebord og stol i samme farve træ, får din spiseplads et rolig og klassisk udtryk, som nemt kan peppes op blomster og lysestager.

Foto: Peter Kragballe