Juleand med kartoffelterninger
På besøg

Juleand med kartoffelterninger

af Marie Melchior / Foto: Betina Hastoft 3.09.2021
Denne opskrift juleand med tyttebær og kastanje-puré passer perfekt til julemiddagen. Få hele opskriften herunder!

Juleand med kartoffelterninger, tyttebær og kastanje-puré

Antal: 4 personer

  • Det skal du brug for at lave juleand:
  • 1 and (2½-3 kg)
  • groft køkkensalt
  • 2 æbler (gerne coxorange)
  • 8 abrikoser
  • 8 svesker uden sten
  • 1 bdt. frisk timian
  • 2 fed hvidløg
  • 4 spsk friske tyttebær

Prøv også: Sådan laver du en klassisk andesteg til jul

Kastanjepuré:

  • 1 dåse kastanjepuré (280 g)
  • 1 dl mælk

Sprøde kartoffelterninger:

  • 500 g bagekartofler
  • 2 spsk rapskimolie
  • havsalt

Frisk rødkålssalat:

  • 200 g frisk rødkål
  • 2 stk. julesalat
  • 1 rødløg
  • 1 bdt. mynte
  • 1 bdt. bredbladet persille
  • 1 appelsin
  • 4 spsk valnøddeolie
  • 1 tsk rosa peber

Prøv også: Klassisk flæskesteg med sprøde sværd

Sådan laver du juleand med kartoffelterninger, tyttebær og kastanje-puré

  1. Tænd ovnen på 160°. Fjern overflødigt fedt ved gumpen på anden. Gnid anden med salt indvendigt og udvendigt.
  2. Skyl æblerne og skær dem i både. Fyld anden med æblebåde, abrikoser, svesker, timian-kviste, hvidløg og tyttebær.
  3. Læg anden med ryggen opad på en ovnrist over en bradepande. Sæt anden midt i ovnen og lad den stege i 50 min.
  4. Vend derefter anden, så brystet vender opad. Hæld andefedtet fra bradepanden over i en skål, og dryp anden med noget af fedtet. Hæld 2 dl vand i bradepanden og steg anden i yderligere 70-80 min.
  5. Efterbrun evt. ved 225° i 5-6 min. - pensl så først anden med lidt mere af andefedtet og hold øje med, at den ikke bliver brændt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Kastanjepuré:

  1. Opvarm ved meget svag varme kastanje­pureen i en lille gryde sammen med mælken. Rør hele tiden i gryden.

Sprøde kartoffelterninger:

  1. Skræl bagekartoflerne og skær dem i fine terninger.
  2. Læg kar-toffel­terningerne på bagepapir på en bageplade.
  3. Dryp med olien og drys med havsalt.
  4. Steg dem ved 200° i 30 min. til de er sprøde og gyldne.

Frisk rødkålssalat:

  1. Snit rødkålen fint og hæld den i en skål. Skær rødløget i papirtynde både.
  2. Nip bladene af mynten og den bredbladede persille og bland løg og urter i salaten.
  3. Tag bladene fra julesalaten og placer dem hele vejen rundt i kanten af skålen.
  4. Pres appelsinen og bland saften med valnøddeolien.
  5. Knus rosa peber i en morter og tilsæt til dressingen.
  6. Smag til med havsalt og dryp dressingen ud over salaten.

Link: For menuforslag se: Julemenu - med fransk pift