stue_udeliv_terrasse_altan_indbygget
Hus

Elsker du indbyggede skabe? Så skal du se Mette og Henriks murermestervilla, som er fyldt med indbyggede møbler

af Julie Wittrup. Foto: Mia Mortensen 19.07.2022
1970’ernes tæpper og nedsænkede lofter blev revet væk, så murermestervillaens sande kvaliteter kunne komme frem i lyset, da Mette og Henrik overtog huset i Åbyhøj. Terrazzo, egetræ og specialløsninger er i stedet rykket ind.

Murermestervilla i forklædning

Klassisk murermestervilla forklædt som parcelhus beskriver godt, hvordan huset liggende nær Aarhus så ud, da Mette og Henrik Kirk overtog det.

Den tidligere ejer havde renoveret det i en vaskeægte 1970’er-stil, som slet ikke var det udtryk, Mette og Henrik mente ville klæde huset – i hvert fald ikke i dag. Den gamle villa var fyldt med alle de gængse 1970’er tiltag. Noget, som Mette især ikke synes var foreneligt med den lettere romantiske murermestervilla. De var ikke i tvivl om at både lofter og gulve skulle have en tur, men om det skæve glasparti i køkkenet skulle blive, kunne de ikke finde ud af. Dog er Mette i dag glad for, at parret ikke fjernede alle spor fra tidligere ejer. I dag har glasvæggen nemlig fået en ny funktion:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– Vi endte med at integrere vinduet i køkkenet ved at lave det til vores lille keramikhylde i eg. Lidt en skæv ting i indretningen, men en detalje, som jeg virkelig nyder, og som er unik for huset.

Netop et unikt hus var, hvad Mette og Henrik ledte efter, da de var på udkig efter deres nye hjem. Faktisk drømte de om at finde et hus, som ingen andre havde rørt for meget ved, og det skræmte dem derfor ikke, at huset både indeholdt brune radiatorer og træfinérpaneler.

– Det var vigtigt, at der var en nogenlunde grundplan, der passede os, og at der var mulighed for, at vi kunne sætte vores eget personlige præg, samtidig med at vi kunne få lov at føre husets stil tilbage til det oprindelige udtryk, siger Mette.

Ønsket gjaldt, uanset hvilke type hus de kiggede på.

– Vi søgte egentlig ikke en speciel byggestil eller et hus fra en særlig periode, men derimod kvalitet og et hus med originale detaljer, som vi kunne arbejde videre med. Havde det været et lækkert 1970’er hus med gule tegl og i ét plan, havde det også været fedt at arbejde med, men nu kom der et lille dukkehus i form af en murermester til salg, og vi slog til, samme dag som vi havde set det første gang, fortæller Mette.

Egetræ og terrazzo

Under renoveringen var der stor fokus på det gode håndværk og kvaliteten af de materialer, parret valgte. Mette og Henrik var enige om, at det var på rammerne, arkitekturen og det faste inventar, pengene skulle bruges, og så hellere spare op i længere tid til favoritstolen eller det spisebord, de begge drømte om skulle stå i forlængelse af køkkenet.

– For mig er det vigtigt, at mit hjem har varme og personlighed, og at det gode håndværk er i højsædet. Vi vil hellere spare op i lidt længere tid, end at gå på kompromis med kvalitet. Og langt hellere spare op i længere tid end at købe noget, som vi fortryder eller skifter ud igen om nogle år, fordi det alligevel ikke var det rigtige og dét, vi i bund og grund ville have.

Mette sætter især pris på den bløde og varme overflade, egetræ giver, og som derfor er blevet gennemgående i huset. Parret ønskede materialer af høj kvalitet, som både var holdbare og stemte overens med husets oprindelige stil. Netop derfor faldt valget på de klassiske terrazzo-sten på badeværelset. Terrazzoen kunne nemlig sagtens være et gulv, som den røde murermestervilla var født med.

Ligesom med egetræet er det en skræddersyet løsning, de sammen har fundet frem til, selv om de ikke har haft samme roller i renoveringen.

– Det er mig, der har tegnet, og Henrik, der har bygget. Det er så lækkert, når ting går op i en højere enhed, og at vi på den måde ved at samarbejde kan komme i mål med nogle virkelig vellykkede indretningsløsninger. Jeg tror dog sagtens, vi kunne have løst meget med standardløsninger, men når jeg har en tømrer ved hånden, som kan bygge lige dét, jeg tænker, så er det bare lækkert, når alt er stedsbestemt og passer perfekt, f.eks. rundt om et vindue eller ligesom en reol i et glasbyggestensvindue, siger Mette.

De indbyggede reoler i stuen er Mettes favoritmøbler lige nu, men svinger; for hun er glad for mange af parrets løsninger i hjemmet.

– Jeg elsker, at de ligner, at de er født med huset, selv om de blev bygget for et par måneder siden. De indrammer karnappen på fineste vis og skaber en rummelig fornemmelse i stuen, som jeg før savnede. Og så elsker jeg jo bare, at alle mine arkitekturbøger, som før lå gemt væk bag låger, er kommet op og stå. Bøger og nips er virkelig med til at give boligen karakter og personlighed.

mette_kirk_ikea_bord

Hvem?

Mette Kirk, 36 år, arkitekt hos C.F. Møller Architects i Aarhus, Henrik Balle, 42 år, tømrer, samt børnene Emma på 6 år og Carl på 3 år. Følg Mette på @kirkarkitektur.

Hvad?

Murermestervilla fra 1935 på 125 m² i Åbyhøj uden for Aarhus.

spisestue_kirk_hay_ikea_secto-design_carl-hansen-og-soen_stue

Da Mette og Henrik skulle finde deres fremtidige hjem, var planløsningen essentiel. I dag er de glade for det flow, der er mellem køkkenet til venstre, spisebordet og sofahjørnet. Pendlen er fra Secto Design, skabet fra Ikea, stolene fra Carl Hansen & Søn, og sofaen fra Hay.

kirk_koekken_byg-og-design-silkeborg_snedkerkoekken

Mette og Henrik forelskede sig med det samme i muligheden for at lave et nyt stort køkkenalrum. Køkkenvinduet har de selv lavet til en indbygget egetræshylde med plads til deres keramik. Snedkerkøkken fra Byg & Design Silkeborg.

terrazzo_flisegalleriet-hessedahl_egetrae_badevaerelse

På badeværelset får man især fornemmelsen af mødet mellem materialer – egetræ, terrazzo og messing. Terrazzofliserne er købt hos Flisegalleriet Hesseldahl.

Mettes bedste tip til renovering: "Vær altid tro mod den arkitektur, du befinder dig i. Renoverer du et hus, så tag husets byggestil alvorligt og dyrk den"

jn-bech_bad_badevaerelse_egetrae_dornbrcht_indbyggede_hylder

Det samlede udtryk på badeværelset er præget af fokus på detaljen såsom metalskinnen i messing og den åbne hyldeløsning, der er med til at give personlighed i rummet. Armaturerne er fra Dornbracht og skinne fra JN Bech.

terrasse_kirk_altan_udeliv_parasol_bambus

Mette har skabt flere små kroge i haven, hvor der er plads til ro og hygge. Den hjemme- og indbyggede sofa i hjørnet af terrassen er et sådant sted, hvor især Mette nyder at sætte sig godt til rette blandt de bløde puder og sidde og strikke.

Tip: Gå ikke ned på krukker, blomster og puder, når du skal skabe stemning i uderummet. De er desuden med til at afskærme for blikke og kan dele uderummet op i flere zoner.

terrasse_kirk_altan_udeliv_parasol_bambus_blomster

Da haven er en byhave, har Mette prioriteret flere forskellige kroge, hvor familien kan sidde ugeneret.

plakat_kirk_entre_reol

Tip: Kan du lide Mettes stil, så hold dig til jordfarver tilsat enkelte blå elementer.

blaa_dame_louis_poulsen_sakura-copenhagen

Parret har designet radiatorskjulere i træ, der er mindre romantiske og dermed passer bedre til husets stil. Viften er fra Sakura Copenhagen, og lampen fra Louis Poulsen.

trappe_sildeben_moebe_entre_egetraa_kirk.

I entréen giver den caffelatte-farvede vægfarve stemning til rummet. Parret er glade for deres sildebenstrappe, som Henrik brugte virkelig lang tid op. Læg mærke til, hvordan sildebenene fortsætter på trappetrinene, så etagerne nærmest flyder sammen. Reolen er fra Moebe.

kirk_sildeben_iconic-jotun_jotun-maling_egetrae_stue_bogreol_indbygget

De fleste vægge er holdt hvide, men en dag ville Mette prøve noget nyt. Hun havde brug for at få mere farve ind, og valget faldt på Iconic fra Jotun, som giver en kølig kontrast til den varme eg.

Tip: Har du et indhug i dit hjem, så farv det i en anden farve en resten af væggene. Det fremhæver den arkitektoniske detalje og giver udtrykket karakter.

badevaerelse_guld_armatur

Er pladsen trang, er det ekstra vigtigt at indrette i sikker stil med udvalgte ting i god kvalitet. Det smalle træmøbel løfter indtrykket.

borddaekning_sommer_kirk

Bær, friske blomster, iskoldt vand i kanden og børn, der løber til og fra. Familien elsker at være i haven, og det var en af grundene til, at parret i sin tid valgte at flytte fra deres lejlighed midt i Aarhus.