Fermentering for begyndere + opskrift

Fermentering af et af tidens helt store buzzwords, og det er med god grund. Ikke nok med at det mindsker madspil: Fermenterede fødevarer er også fyldt med mælkesyrebakterier, som er gode for din fordøjelse samt vedligeholdelsen af dit tarmsystem. Modsat syltede grøntsager er de fermenterede heller ikke tilsat en masse skjult sukker – så spis løs med god samvittighed!

Har du brug for inspiration til fermentering? ISABELLAS har været på besøg hos Anne fra Annes Gademad, som har delt sin opskrift på den lækreste, sprøde broccolistokkraut med tørret dild, spidskommen og gul blomkål. Det tager et par dage at fermentere, men det kræver ikke meget af din tid i køkkenet. Når først grøntsagerne er snittet, passer blandingen sig selv i køleskabet.

Det skal du bruge til broccolistokkraut med dild og spidskommen:

  • 2-4 broccolistokke, afhængigt af størrelsen
  • Ca. 20 g flagesalt
  • 1 gult blomkålshoved (almindelig hvid blomkål kan også bru­ges, men krauten bliver ikke lige så dekorativ)
  • 1-2 tsk. tørret dild
  • 1 tsk. hel spidskommen

Tip: Du skal helst bruge flagesalt/havsalt, da forarbejdet salt med tilsat jod ikke fremmer fermenteringsprocessen. Som tommelfingerregel skal du bruge 20 g salt pr. kg rå grøntsager, som forarbejdes. Det er lidt en smagssag, og for nogle er det måske for salt. Så smag dig frem. I stedet forblomkål kan du bruge andre typer snittet kål, forårsløg, selleri eller gulerod. Brug, hvad du har, og undgå madspild.

Se i galleriet, hvordan du laver broccolistokkraut:

Tag på fermenteringskursus!

Hvis du vil lære mere om fermentering, kan du tage på kurser hos både Meyers og Aarstiderne. Hold øje på firmaernes hjemmesider: meyersmad.dk og aarstiderne.com.