Økologisk giver flere antioxidanter
Tips og tricks

Derfor er økologisk frugt og grønt sundere

af Maja Grønbæk 26.08.2015
Foto: Allan Trolle
Når du spiser økologisk frugt og grønt, svarer det faktisk til en eller to ekstra portioner grøntsager om dagen. Det skyldes et højere indhold af antioxidanter i økologisk grønt i forhold til det konventionelt dyrkede.

At undgå pesticidrester er ikke den eneste fordel, økologiske grøntsager og frugt giver. Du får nemlig også op til 69 procent flere antioxidanter indenbords ved at vælge økologi, viser et nyt omfattende studie udgivet i tidsskriftet British Journal of Nutrition. Det højere indhold af antioxidanter gør, at man ved at vælge økologi faktisk kan forebygge kræftsygdomme. Blandt andet fordi, at når man dyrker økologisk, bruger man typisk nogle gamle sorter, som er mere modstandsdygtige over for svampesygdomme, og derfor naturligt indeholder flere antioxidanter. Det siger seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk Camilla Udsen til Søndagsavisen. Antioxidanter er for eksempel vitamin E og C.

Læs også: Buræg eller økologiske æg? Bliv klogere her

Mindre cadmium i økologisk

Cadmium er et tungmetal, der fører til flere forskellige former for kræft. Ligesom med pesticidrester får du også markant mindre cadmium i de økologiske produkter – mere præcist 50 procent mindre. Og så er der selvfølgelig de ofte omtalte pesticidrester. Ifølge undersøgelsen er det fire gange mere sandsynligt at finde sprøjtegifte i de traditionelle produkter. Flere af de pesticider der er godkendt i EU, er mistænkt for at være hormonforstyrrende. »De kan både give for tidlig pubertet hos piger og misdannede kønsorganer hos drenge, så jeg vil helt fraråde gravide og børn at spise konventionel frugt og grønt,« siger professor på Aarhus Universitet Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen.

Køb et abonnement på ISABELLAS, og få masser af inspiration til din have og bolig

Fakta fra undersøgelsen om økologi

  • Forskere på Newcastle University i England er nået frem til, at økologisk frugt og grønt er markant sundere end konventionelt.
  • Der er op til 69 procent højere indhold af antioxidanter i økovarer. Antioxidanter kan forebygge kræft
  • Der er 50 procent mindre indhold af tungmetallet cadmium i økologisk frugt og grønt. Et tungmetal, der kan lede til kræft
  • Der er fire gange større sandsynlighed for at finde pesticider (sprøjtegifte) i konventionelle fødevarer. De kan være hormonforstyrrende

Kilde: British Journal of Nutrition