Sank din salat

At sanke i naturen rimer både på hvilepuls og nærværende oplevelser. Og det behøver slet ikke at være hverken svært eller tidskrævende at samle vilde råvarer i naturen - vi har allieret os med de dygtige sankepiger fra Vildt bord, som er dannet af Klara Rask (biolog og sankeekspert) og Louise Knygberg (PB i ernæring og sundhed, arbejder som foodstylist.) 


På profilen Vildt bord har de slået deres kompetencer sammen for at skabe et univers med fokus på at lære, hvordan man genopdager naturen og alt den kan byde på. 

VILDE Råvarer til salaten:

(Se alle råvarerne samlet på billedet nedenfor)

  • Rødkløverblomster
  • Katost
  • Strandkarse
  • Fuglegræs
  • Skovsyre
  • Manna
  • Salturt
  • Blåbær
  • Hyldeblomst/peber-eddike

Sådan LAVER du EN SANKET salat:

  1. Fuglegræs minder om en vårsalat og skal danne bunden i salaten sammen med lidt skovsyre.
  2. Rødkløverblomst smager lidt at ærter, og katost-planten bruger man til at lave skumfiduser - normalt bruges disse to mest som pynt på toppen.  
  3. Strandkarse kaldes nordens wasabi (så brug det kun i små mængder) evt. i noget dressing.
  4. Manna smager nøddeagtigt - blåbær og salatsurt drysses ud i hele salaten. 
  5. Der skal helst være noget sødme i en dressing lavet til vilde råvarer, da vilde planter godt kan smage bittert. Derfor passer en tyk balsamico glaze, gastrik eller en hyldeblomstolie/eddike-dressing rigtigt godt til (evt. tilsæt lidt honning).
  6. Kombiner de vilde råvarer med ting som æbler, bær eller andet grønt.

TIP: Find opskriften på den vanedannende lækre eddikedressing på Instagram-profilen @vildtbord.

Sanketips

  • Er man nybegynder i sankeverden, er det bedst at gå efter råvarer, som er meget nemme at genkende og er nemme at finde. Det kunne fx være kløverblomster, der vokser vildt mange steder. En lille plante som fx bellis (tusindfryd) kan også spises.
  • Man skal være opmærksom på, at når man plukker vilde planter til brug i madlavningen, skal man plukke væk fra trafikeret veje, så man undgår en masse forurening. Pluk med måde dvs., at man ikke tager mere end, at der også er nok til den næste, og man tager aldrig det sidste.
  • Det er vigtigt, at man ikke spiser noget, hvis man ikke er 100% sikker på, om det er spiseligt. Derudover skal man altid kende nummeret til giftlinjen: 82 12 12 12.
  • Sank gerne sammen to og to, hvis uheldet skulle være ude, og én kommer til at indtage noget giftigt.

Så tag på sankeeventyr, og husk altid gode sko, en god køkken- eller havesaks, en kurv eller andet at bære dine vilde planter i.