DIY & kreative ideer

Tarte Tatin

En klassisk fransk æbletærte med karamelliserede æblestykker, bagt i ovnen med tærtedej på toppen. Tarte Tatin er opkaldt efter søstrene Tatin, der i slutningen af 1800-tallet serverede den i deres restaurant. Få opskriften her!
af Anna Hedegaard. 7.10.2008 Foto: Bjørn Jakobsen.
Tarte tatin med karamelliserede æblestykker

Tarte Tatin er en såkaldt upside-down-kage. Det vil sige, at man bager kagen med bunden i vejret og vender dem om, når den skal serveres. Tarte Tatin bages i en stegepande, så det er vigtigt, at du har en pande, der kan tåle at komme i ovnen.

1 stk

Ingredienser

  • 200 g mel
  • 100 g koldt smør
  • 1 æg
  • 2 tsk sukker
  • 2 ½ kg æbler (cox orange eller Ingrid Marie)
  • Saft af 1 citron
  • 175 g smør
  • 400 g sukker

Desuden

  • En tykbundet stegepande, der kan gå i ovnen (30-35 cm i diameter)

Sådan laver du Tarte Tatin

  1. Smuldr mel og små stykker koldt smør med fingerspidserne, til blandingen ligner revet ost. Tilsæt æg og sukker, og saml dejen til en klump.
  2. Læg tærtedejen i en frysepose, tryk den lidt flad, og stil den køleskab i ca. 1 time.
  3. Skræl æblerne, halver dem og fjern kernehuset. Læg æblerne i koldt vand med lidt citronsaft, ellers bliver de brune.
  4. Smelt smørret på en tykbundet pande med et skaft, der tåler at gå i ovnen. Drys sukkeret på, og tag panden af varmen, så snart blandingen begynder at blive brun.
  5. Læg æblerne i cirkler på sukkerblandingen med den buede side nedad, så de dækker hele panden i flere tætte lag. Kog æblerne ved jævn varme i 15-20 minutter, så væden fordamper, og sukkerblandingen begynder at boble op mellem æblerne og karamellisere dem. Pas på, at sukkerblandingen ikke bruser for meget op eller bliver mørk og branket. Hvis det er ved at ske, så tag straks panden af varmen, og lad den køle lidt af.
  6. Rul tærtedejen ud med kagerulle på et meldrysset bord, så dejen får form som en cirkel, lidt større end panden, så æblerne kan dækkes helt. Læg dejen over æblerne, og tryk den ind langs kanten af panden. Arbejd hurtigt, og pas på ikke at brænde fingrene - karamellen er varm længe, og dejen bliver blød af varmen.
  7. Sæt panden midt i ovnen, og bag din tarte tatin ved 220°. Bag tærten, til dejen er gyldenbrun og sprød, ca. 20-25 minutter. Lad tærten køle af i 5-10 minutter.
  8. Læg et stort serveringsfad over panden, og vend tærten. Pas på det flydende sukker og saften. Hvis der hænger æbler fast i bunden, så løsn dem med en paletkniv, og læg dem på tærten. Server den lune tarte tatin med kold cremefraiche.