Fem småkager - en dej

Her er en grunddej, som du kan variere, så du får fem vidt forskellige småkager ud af den: Windowcakes med syltetøj, pebernødder, jødekager, tranebærsmåkager og ingefærsmåkager med creme.

Småkager er ikke til at komme udenom i julen, og vi spiser småkager i lange baner hele december igennem. Men synes du også, det kan være lidt overskueligt at få bagt alle de småkager, så se her.

Vi giver dig én dej, som du - med lidt variation selvfølgelig - kan bruge til fem forskellige slags småkager. Så skal det noget blive nemt at få bagt småkager til hele julen.

Grunddej til alle småkager

175 g koldt smør
250 g hvedemel
125 g sukker

Smuldr smørret i hvedemelet. Tilsæt
sukkeret, og saml dejen.

Elsker du vainljekranse og jødekager? Så vil du sikkert også elsker disse skønne, julede småkager med hvid chokolade

Smarte tips til småkager

Smørret til dejen skal være koldt.

Det er nemt at lave dej til småkager i en foodprocessor:
Kom alle ingredienser i maskinen, og kør dem sammen. Saml dejen med hænderne.

Ovnen skal være varm, når du sætter dine småkager ind.

Lad de færdigbagte småkager køle af på en rist - så bliver de sprøde.

Gem dine småkager lufttætte dåser, så de bevarer sprødheden.

Du skal jo have nogget at drikke til dine småkager. Her er 8 juledrikke at varme sig på

Jødekager

Jødekager
Ca. 75 småkager:

1 portion grunddej
1 æg til pensling
1 spsk. sukker
1 tsk. kanel

Lav grunddejen. Rul dejen til en pølse med en diameter på 5 cm. Pak den ind i bagepapir, og kom den i køleskabet 1 time eller i fryseren 20-30 min. Skær dejen ud i tynde skiver, og læg dem på en bageplade. Pensl med sammenpisket æg. Bland sukker og kanel, og drys det på dine småkager. Bag dem ved 200° i 8-9 min., til de er gyldne.

Prøv også opskriften: Brunkager med bid i.

Småkager med tørrede tranebær

Småkager med tranebær
Ca. 50 småkager:

1 portion grunddej
50 g tørrede tranebær
1 tsk. sukker
1 æg til pensling

Lav grunddejen. Kom den i køleskabet i ca. 20 min., så den bliver en smule fast. Rul dejen ud på et stykke bagepapir, til den er ca. 5 mm tyk. Skær dejen ud i små kvadrater. Hak tranebærrene, og bland dem med sukkeret. Pensl dine småkager med sammenpisket æg, og drys med tranebærsukkeret. Bag dine småkager ved 200° i ca. 9 min.
 

Ingefærsmåkager med creme

Ingefærsmåkager
Ca. 50 småkager:

75 g syltet ingefær i lage
1 portion grunddej

INGEFÆRCREME:
125 g blødt smør
65 g flormelis
3 spsk. sirupslage fra syltet ingefær (kan erstattes med saft fra ½ lime)

PYNT:
Syltet ingefær

Hak den syltede ingefær fint. Lav grunddejen, og tilsæt hakket ingefær, når du kommer sukker i grunddejen. Læg dejen på køl ca. 20 min. Rul dejen ud på et stykke bagepapir, til den er ca. 5 mm tyk. Stik dejen ud med en udstikker. Bag dine småkager ved 200° i ca. 9 min.

Pisk blødt smør sammen med flormelis og sirup fra ingefæren. Kom det i en sprøjtepose, og sprøjt en lille klat på hver kage. Pynt dine småkager med et stykke syltet ingefær.

Pebernødder

Pebernødder
Ca. 110 pebernødder:

1 portion grunddej
½ tsk. hvid peber
1 tsk. kardemomme
1 tsk. kanel
Ca. 25 g mandelsplitter

Lav grunddejen, og tilsæt krydderierne, når du kommer sukkeret i grunddejen. Tril dejen til lange tynde pølser, og skær dem ud i små stykker. Rul dem til runde kugler, og pres en mandelsplit ned i toppen af hver kugle. Læg pebernødderne på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 200° i ca. 10 min.

Prøv også den lækre variation: Julekager med abrikos.

Windowcakes med syltetøj

Windowcakes
Ca. 25 småkager:

To hjerteudstikkere i forskellige størrelser.
1 portion grunddej
4 tsk. kakao
Ca. 1 dl jordbærsyltetøj

Lav grunddejen, og tilsæt kakao, når du kommer sukkeret i grunddejen. Læg derefter dejen på køl ca. 20 min., så den bliver en smule fast. Rul dejen ud på bagepapir med en kagerulle - bagepapiret gør det lettere at få dejen fra bordet.

Stik hjerter ud af dejen med en hjerteudstikker - udstik et mindre hjerte i halvdelen af hjerterne. Fjern det lille dejhjerte. Saml overskudsdejen, og udstik flere hjerter, til al dejen er brugt. Læg hjerterne på en bageplade med bagepapir. Bag dem ved 200° i ca. 10 min. Lad dine småkager afkøle, og kom en lille klat syltetøj på de hele hjerter. Læg hullede hjerter ovenpå.

Pak dine julegaver ind i kreativ og personlig indpakning

Husk: Småkager kan nydes året rundt!