Se også
Kager
Fastelavnsboller med konditorcreme
Boller op, boller ned, boller i min mave! Endelig er det tid til fastelavnsboller, og de fås i mange forskellige afskygninger. Klassikeren over dem alle er disse med konditorcreme!
af Mai Knauer.
13.01.2022
Foto: Columbus Leth.
Send ungerne ud at rasle, og smæk selv benene op og nyd en kop god kaffe og en frisk fastelavnsbolle. Fristende? Så bag en ordentlig stabel fastelavnsboller, så der også er, når de udklædte børn vender hjem igen. Her får du opskriften på den gammeldags slags med gærdej og fyld af creme.
16 stk
Dej
- 100 g smør
- 2 dl mælk
- 50 g gær
- 2 spsk sukker
- 1 æg
- 1 knivspids salt
- Ca. 500 g hvedemel
Creme
- 3 æggeblommer
- 3 spsk sukker
- Korn af 1 vaniljestang
- ½ l mælk
- 2 spsk majsstivelse, fx Maizena
Pensling
- 1 sammenpisket æg
Glasur
- 100 g flormelis
- Kogt vand
- Lidt rød frugtfarve
- Evt. frysetørrede jordbær eller hindbær til pynt
Sådan laver du fastelavnsboller med konditorcreme
- Smelt smørret, og lun mælken heri. Kom det i en skål, og opløs gæren heri.
- Tilsæt sukker, æg og salt, og ælt dejen med hvedemel, til den er glat og smidig. Stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time. Husk at dække den til.
Creme
- Rør æggeblommer med sukker og vaniljekorn.
- Kom mælken i en gryde, og rør majsstivelse i.
- Skru op for blusset, og rør æggemassen i. Pisk, indtil det tykner. Cremen må ikke koge – så skiller den.
- Lad cremen køle godt af, inden du fylder den i fastelavnsbollerne.
- Rul dejen tyndt ud i en stor firkant på et meldrysset bord. Skær dejen ud i 16 lige store firkanter ca. 16 x 16 cm.
- Fordel en klat creme på hver. Bøj spidserne mod midten, og klem dem godt sammen, så cremen bliver i bollerne.
- Læg bollerne med sammenføjningerne nedad på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Lad bollerne hæve ½ time.
- Pensl dem med det sammenpiskede æg, og bag dem i ovnen på 200° i ca. 15 minutter. Lad dem afkøle på en bagerist.
- Rør en glasur af flormelis og kogende vand og et par dråber rød frugtfarve. Pynt evt. med lidt frysetørrede jordbær eller hindbær.