3 elegante eclairs

Franske eclairs er, med deres elegante ydre, noget af det fineste, du kan sætte på kagebordet, og samtidigt noget af det lækreste du kan sætte tænderne i!

Ordet eclair betyder "lyn" på fransk, og hentyder til, at de fine vandbakkelser med fyld nemt kan spises med lynets hast - både på grund af deres praktiske størrelse og ikke mindst skønne smag. Vi serverer her opskriften på eclair med en lækker lemoncurd. I galleriet nederst i artiklen kan du finde opskriften på to andre eclair-varianter med saltkaramel og kaffecreme.

Se også: Medaljer med mascarponecreme 

Det skal du bruge til eclairs med lemoncurd:

8 personer

Vandbakkelsesdej:

  • 1,6 dl vand
  • 70 g smør
  • Et nip salt
  • 100 g hvedemel
  • 2 æg
  • Flormelis til drys

Lemoncurd:

  • 4 usprøjtede citroner
  • 100 g smør
  • 2 æg
  • 260 g sukker

Marengs:

  • 1½ pasteuriseret æggehvide (1 bæger)
  • 60 g sukker

Samling af eclair:

  • Citronmelisse

Prøv også: Pandekager med citroncreme

Sådan gør du:

Vandbakkelse:

  1. Tænd ovnen på 230º. Hæld vand, smør og salt i en gryde, og varm det op til kogepunktet. Tag gryden af varmen, hæld hurtigt alt melet i, og rør det sammen med en træske.
  2. Stil gryden tilbage på varmen, og varm det op ved medium varme – rør konstant med træskeen. Rør i ca. 2 minutter, indtil dejen samler sig og ”trækker sig væk” fra grydens sider.
  3. Hæld dejen i en køkkenmaskine med piskeris, og rør ved lav hastighed i ca. 1 minut. Tilsæt herefter 1 æg, og fortsæt med at piske. Tilsæt det sidste æg ad flere omgange. Hold op med at piske, når der dannes bløde toppe, og dejen får et ”rent afbræk”, når du løfter piskeriset op af den.
  4. Hæld dejen i en sprøjtepose med stjernetyl, og sprøjt lige og ensartede eclairs med en længde på ca. 14 cm på en bageplade med bagepapir. Dyp en finger i vand, og tryk eclairens ender fint ind, hvis de er blevet for spidse.
  5. Sigt et lag flormelis over dine eclairs, og stil bagepladen i ovnen på 230º. Skru efter 5 minutter ned på 180º, og bag videre i 25-30 minutter, eller indtil eclairene er flot gyldne. Sluk herefter ovnen, og stil ovnlågen på klem i 15 minutter, inden bagepladen tages ud af ovnen – dette forhindrer dine eclairs i at falde sammen.
  6. Lad de færdigbagte eclairs køle helt af, inden du fylder creme i dem og dekorerer dem.

Lemoncurd:

  1. Riv skallen af citronerne, og gem den til senere. Pres citronerne, og hæld citronsaften i en gryde sammen med de øvrige ingredienser.
  2. Rør citronmassen igennem, mens gryden varmes op over svag varme, så smørret smelter, og massen derefter langsomt tykner.
  3. Brug et termometer, og tag gryden af varmen, når citronmassen når 75°.

Marengs:

  1. Hæld æggehviden i en skål, og pisk, til der dannes bobler.
  2. Tilsæt sukkeret 1 spsk. ad gangen, og pisk imens. Pisk, til marengsen bliver tyk og danner faste toppe, når piskerisene løftes.
  3. Hæld marengsen i en sprøjtepose med en stjernetyl.

Samling af eclair:

  1. Prik 3 huller i bunden af de færdigbagte eclairs. Hæld lemoncurd i en sprøjtepose med en lille rund tyl, og sprøjt creme i eclairen i hvert hul.
  2. Sprøjt små marengstoppe oven på eclairene. Brænd marengsen med en brænder.
  3. Pynt med små blade citronmelisse og revet citronskal.

TIP: Lemoncurd kan købes færdig i de fleste supermarkeder, hvis man vil lave en hurtigere version af disse eclairs.

Se også: Jordbærcheesecake

Find flere skønne opskrifter på eclairs i galleriet: