Forfriskende hyldeblomstsaft

Smagen af hyldeblomstsaft er smagen af sommer, og de smukke hvide blomsterskærme er oven i købet virkelig nemme at lave egen saft af. Hvis ikke du har hyld i haven, kræver det selvfølgelig, at du går ud i naturen og samler skærme nok til en omgang saft, og det kunne jo passende gøres til en hyggelig tur med familien, måske med en picnickurv.  
 
Hylden blomstrer i juni og juli og vokser typisk ved læhegn og krat. Når du skal bruge hyldeblomster til mad og drikke, er det vigtigt, at du ikke plukker dem i nærheden af trafikerede veje eller marker, der lige er blevet sprøjtet.
 

Forfriskende hyldeblomstsaft

Ca. 2 l 
Det skal du bruge til hyldeblomstsaft:
  • 25 hyldeblomstskærme uden stilke, skyllede og tørrede
  • 2 spsk citronsyre 
  • Saft af 1 citron
  • 400 g sukker 
  • 500 g farin
  • 1 l kogende vand
  • 1 tsk flydende atamon 

Prøv også: Jordbærtrifli med hyldeblomstcreme

Sådan laver du hyldeblomstsaft:
  1. Bland hyldeblomsterne med citronsyre, citronsaft, sukker og farin i en stor skål. Hæld det kogende vand over blandingen, og tilsæt atamon.
  2. Dæk skålen med et låg, og lad blandingen stå køligt i 4-5 dage. Si blandingen, og hæld den på rene flasker, der evt. er skyllet i atamon. 
  3. Prop til, og stil saften på køl, til den skal drikkes.

Prøv også en skøn sommer-kompot med stikkelsbær

Gode hyldeblomst-sorter

Følgende sorter hyldebuske bliver 4-6 m høje og kan fås i Danmark:
’Korsør’: Almindelig hyld, meget rigt bærende med mild smag.
’Sampo’: Almindelig hyld, meget rigt bærende.
’Samyl’: Almindelig hyld, meget rigt bærende.
’Sambu’: Almindelig hyld, meget rigt bærende med kraftig farve og tidlige bær.  ’Albovariegata’: Hvidbrogede blade, hvide blomsterskærme.
’Aurea’: Gule blade, hvide blomsterskærme.
’Black Beauty’: Mørkerøde blade, lyserøde blomsterskærme.
 
Her er en anden variation af den eviggode hyldeblomstsaft!