Aftensmad

Kartoffeltærte med porre - opskrift på klassisk madtærte

Denne kartoffeltærte smager af madglæde. Hemmeligheden bag denne lækre kartoffeltærte er den ALT for lækre tærtedej med flødeost. Det giver en perfekt sprød tærtebund, når den bages.
af Camilla Biesbjerg Markussen. 11.02.2022 Foto: Betina Hastoft.
Kartoffeltærte med porre

Lækker og nem madtærte smager, så englene synger. Lad endelig skrællen sidde på de nye kartofler, da den er både sund og velsmagende. Børst kartoflerne rene med en grov børste, eller fugt dem med vand, drys en håndfuld groft salt over, og skrub dem grundigt imod hinanden.

4 personer

Tærtedej

  • 80 g blødt smør
  • 120 g flødeost naturel, fx Philadelphia (ikke light)
  • ½ dl piskefløde
  • 50 g grahamsmel
  • 200 g hvedemel
  • ½ tsk. salt

Kartoffel-porre-fyld

  • 500 g nye kartofler
  • 2 porrer
  • 15 g smør til stegning
  • salt og friskkværnet peber
  • 3 spsk. ricotta
  • lidt olie
  • 3 spsk. friskhakket rosmarin
  • 1 æg til pensling

Kartoffeltærte med porre

Tærtedej

  1. Blend smør, flødeost og piskefløde til en jævn masse. Bland de to slags mel og salt sammen og rør det i smørblandingen lidt ad gangen. Lad dejen hvile på køl i 1 time.

Kartoffel-porre-fyld

  1. Skrub kartoflerne og skær dem i 3 mm tynde skiver, evt. på et mandolinjern. Hæld kogende vand over kartoffelskiverne og lad dem trække i vandet i 5 min. Tag dem op og dup dem tørre.
  2. Rens og skær porrerne i skiver og steg dem i smør, til de falder sammen. Krydr med salt og peber.
  3. Rul dejen ud på et meldrysset bord til en oval på ca. 40 x 25 cm. Læg den på en bageplade beklædt med bagepapir.
  4. Smør bunden med ricotta − lad de yderste 5 cm være fri. Fordel porrer og kartofler ovenpå. Dryp fyldet med olie og krydr med salt, peber og finthakket rosmarin.
  5. Fold kanten af dejen op omkring fyldet og pres den let sammen. Pensl kanten med æg, og sæt den på køl i 30 min.
  6. Varm ovnen op til 200°. Bag tærten i ovnen i ca. 40 min., til bunden er gylden og kartoflerne møre. Servér tærten varm.

TIP: Husk at beregne i alt 1½ times hviletid til tærten, før den skal bages i ovnen. Det har stor betydning for, hvor sprød den bliver.