Aftensmad

Andesteg

Servér en lækker andesteg til mortensaften eller jul, som er både sprød og velsmagende. Her får du opskriften på andesteg og 5 tips til at få den sprødeste steg!
Line Sølvhøj Johansson 23.11.2022 / Foto: Inge Skovdal.
Den sprødeste andesteg
4 personer

Ingredienser

  • 1 hel and (ca. 3 kg)
  • Salt
  • 2 æbler
  • 200 g svesker
  • 1 håndfuld frisk timian
  • Kødnåle

Klassisk andesteg med æbler

  1. Tænd ovnen på 140°.
  2. Fjern andestegens indmad og eventuelle fjerrester. Skyl andestegen indvendigt, og drys godt med salt både indvendigt og udvendigt.
  3. Skyl æblerne, og skær dem i store tern. Udsten sveskerne. Skyl og pluk timian. Fyld andestegen med timian, svesker og æbler, og luk den sammen med kødnåle. Læg andestegen på en bagerist, og sæt den midt i ovnen. Sæt gerne en bradepande med ½ liter vand nedenunder til andefedtet.
  4. Steg anden i ovnen i ca. 3 timer, til den har en kernetemperatur på 70-75°. Hæld gerne lidt af andefedtet fra bradepanden over andestegen undervejs, så skindet bliver sprødt. Lad andestegen hvile i ca. 15 minutter, inden den skæres ud.

Tip! Hvis anden er frossen, så tø den op i køleskabet 2-3 dage forinden, alt afhængig af størrelsen.

Tarteletter med and af juleresterne
Brug juleresterne til at lave tarteletter med andesteg

5 tips til den sprødeste andesteg

En saftig andesteg med saft og kraft og med knasende sprødt skind er på ønskelisten hos de fleste, når der skal andesteg på bordet mortensaften eller i julen. Men hvordan sikrer du dig en vellykket andesteg? Her giver vi fem tips til en andesteg, der smager som i gamle dage!

  1. Når andesteg skal steges. Det er en god idé at stege andestegen færdig dagen før, partere den og lægge den med skindsiden opad i en bradepande med bagepapir. Når du serverer din andesteg dagen efter, skal anden blot varmes op i ovnen ved 200 grader, til skindet er sprødt og anden godt varm - det tager cirka 25-30 minutter.
  2. Fyld til andestegen. Udskift det traditionelle fyld af æbler og svesker med tørret frugt som dadler, figner og abrikoser. Det giver en ekstra lækker smag og er samtidig en ny variation af den traditionelle andesteg.
  3. Lad din andesteg langtidsstege. Hvis du langtidssteger anden i lang tid ved lav temperatur, bliver kødet mere mørt og saftigt. Husk at bruge et stegetermometer!
  4. Sprødt skind på andestegen. Grill eventuelt anden til sidst i nogle minutter, så skindet bliver sprødt, men pas på, at den ikke brænder på!
  5. Sovs til andestegen. Når anden hviler på skærebrættet efter stegning, og når du skærer den ud, løber der en del saft fra anden. Denne saft kan du røre i saucen, og den giver saucen en god og lækker smag.