Julens bedste andesteg

Når du skal vælge en and til julens andesteg, så gå efter den største and, du kan finde. Andens skrog vejer nemlig det samme uanset, hvor meget anden i øvrigt vejer. Så en tungere and betyder mere kød til din andesteg.

Og selvom du ikke skulle få has på hele din andesteg juleaften, smager resterne fra din andesteg jo også skønt de næste par dage.

Her får du en komplet opskrift på julens bedste andesteg med andesauce og kogte kartofler.

Julens bedste andesteg

Seks personer

Andesteg

1 stor økologisk and (fx en moulardand på 3½ kg - En øko-and har været udendørs med god plads og smager dejligt.)

Fyld:
4-5 æbler i både, fx Belle de Boskoop eller Cox Orange
200 g svesker uden sten
1 stor kvist frisk timian
2 laurbærblade
Havsalt og friskkværnet peber
½ kg økologiske grøntsager, fx løg, gulerod, pastinak

Sådan gør du
Hvis anden er frossen, så tø den op i et fad i køleskab over 2-3 dage. Tjek for rester af indmad og blod, tør anden indvendig, og skær det yderste vingeled af. Hvis der er fjerrester i skindet, skal de fjernes.

Vend æbler og svesker sammen i en skål. Tilsæt plukket timian, laurbærblade, salt og peber. Fyld æble-sveske-blandingen i anden.

Bind evt. din andesteg med bomuldssnor, så lårene sidder tæt til brystet og beskytter indmaden. Sørg for, at anden har stuetemperatur inden stegning. Gnid din andesteg ind i groft salt, og stil den på en rist over en bradepande med ca. ½ l vand i. Læg vingespidser og evt. indmad (kråse, hals, lever og hjerte) samt grove tern af grøntsager i bradepanden. Steg din andesteg ved 150°, 50 min. per kg.

Vend anden hver halve time, og drypsteg ved jævnligt at overhælde din andesteg med stegefedtet. Kom mere vand i bradepanden undervejs - der skal hele tiden være vand i bradepanden, så det gode fedt fra din andesteg ikke brænder fast. Når din andesteg næsten er stegt færdig, skruer du op til 200° og bruner, til den er flot gylden.

Tjek, om anden er gennemstegt: Stik en kødnål i overlåret. Siver der klar væske ud, er den gennemstegt. Er væsken lidt blodig, skal anden stege videre. Lad din andesteg trække, mens du laver sauce.

Andesauce til julens bedste andesteg

Skyen fra bradepanden

Bagte grøntsager fra bradepanden
Evt. rødvin
Evt. andebouillon
Ca. 1 dl piskefløde
Ca. 1 spsk. majsstivelse
Salt og friskkværnet peber
2-3 tsk. ribsgelé
2 spsk. tamari eller japansk soja (tilfører farve og salt smag)
Evt. et par dråber tabasco

Det skal du bruge
Si fedt og stegesky fra din andesteg ned i en skål. Skum fedtet fra, og hæld stegeskyen i en gryde. Der skal være ca. 4 dl. Er der ikke det, spæder du op med halvt rødvin, halvt bouillon. Mos grøntsagerne fra bradepanden ned i gryden gennem en sigte.

Bring saucen i kog. Tilsæt fløde. Rør majsstivelse ud i lidt koldt vand, og kom det i saucen under omrøring. Varm saucen igennem, og smag til med salt, peber, ribsgelé og tamari/soja samt evt. tabasco.

Server den varme andesauce sammen med kogte kartofler til julens bedste andesteg.

TIP! Det fedt, du skummer af skyen, kan bruges til rødkålen og til sildemaden 1. juledag.

Kartoflerne til julens bedste andesteg

1½ kg økologiske aspargeskartofler

Skrub kartoflerne. Bring vand med salt i kog, og kog kartoflerne, til de er netop møre, ca. 15 min.

Server kartoflerne til den brune andesauce og julens bedste andesteg.

Sådan parterer du din andesteg

  1. Skær lårene fri i leddene helt oppe ved ryggen.
  2. Lav et snit på hver side af brystbenet, følg benet nedad med kniven, brug gerne en med bøjeligt knivsblad, og skær kødet fra benet.
  3. Skær brystkødet i skiver på skrå.