ANNONCE: Er din krydderihylde klar til jul?

Hvad enten det søde eller det salte køkken er din favorit, så er der bare nogle krydderier, som du ikke må mangle i december! Få en liste over julens 10 vigtigste krydderier, så du til hver en tid er klar til julens mange smagfulde øjeblikke.

# 1: Stødt kanel

Kanel er et af de ældste krydderier, vi kender, og der findes rent faktisk to typer kanel, som dog botanisk set er nært beslægtede.

Kanel fremstilles af barken fra stedsegrønne tropiske træer, som tilhører laurbærfamilien, og bruges især som krydderi i mange forskellige slags julebagværk, såsom brunkager, pebernødder, jødekager mv., men også som kanelsukker, der drysses på den lune risengrød. Prøv Santa Marias økologiske stødt kanel her!

# 2: Anis

Anis er et krydderi med en karakteristisk, skøn smag af lakrids. Anisfrø bruges ofte i brød og kager, men du skal bruge krydderiet med omtanke, for smagen er vældig dominerende. I julen serverer vi ofte en sprød biscotti med anis til en god kop kaffe. Prøv Santa Marias anisfrø her!

# 3: Kardemomme

Kardemomme er et krydderi med en fin, aromatisk smag af citrus og eukalyptus. I Danmark bruges kardemomme primært som julekrydderi i alverdens bagværk, men i virkeligheden kan kardemomme meget mere end det. Den karakteristiske smag tilfører fin karakter til kager, desserter og kaffe, og så har krydderiet i mange år været kendt for dets gode virkning mod forkølelse og hoste. Prøv Santa Marias økologiske kardemomme her!

# 4: Stjerneanis

Ingen jul uden stjerneanis. Det fine krydderi har nemlig en helt central plads på den julede krydderihylde og er en vigtig ingrediens i både gløgg, julete- og marmelade og ikke mindst den lune rødkål, der serveres juleaften. Og hvem kan komme igennem julen uden den slags goder? Prøv Santa Marias stjerneanis her!

# 5: Ingefær

Et af julens stærkeste krydderier er ingefær. Den lille finurlige knold gør sig særligt godt i småkager, men du kan fx også bruge den i en kop rygende varm julete. Det smager skønt, og takket være ingefærens dokumenterede antiinflammatoriske effekt modvirker den bl.a. vinterforkølelse og træthed. Prøv Santa Marias økologiske stødt ingefær her!

# 6: Hel kanelstang

Langt det meste kanel sælges som stødt kanel, men den hårde kanelstang kan også bruges til mange julede gøremål. Hel kanel kan nemlig bruges til at lave kryddersnaps, som fin dekoration på værtindegaver og i juledekorationer samt til at krydre julens varme drikke, fx varm chokolade, gløgg og te. Prøv Santa Marias hel kanelstang her!

# 7: Vaniljestang

Vaniljestangen sødlige, aromatiske smag gør den uundværlig i det søde julekøkken! I virkeligheden er vaniljestænger tørrede frugtbælge fra planter, der tilhører orkidéfamilien, og der findes op mod 100 forskellige arter af vaniljeplanter. Oprindeligt blev vaniljestangen brugt som smagstilsætning i varme drikke som kaffe og varm chokolade, men den dag i dag nyder vi godt af dens søde smag og duft i mange andre sammenhænge også. Prøv fx at forestille dig en risalamande uden vaniljeprikker? Eller julens gode vaniljekranse helt uden vanilje? Derfor er vaniljestangen uundværlig i julens krydderiskab. Prøv fx Santa Marias vaniljestænger her!

# 8: Allehånde

Allehånde stammer fra Amerika og dufter mest af alt som skov og grannåle. Krydderiet har dog en kompleks smag af nelliker, kardemomme, kanel, muskat og peber, som giver den en aromatisk mættet frugtsødme, og som matcher julens bagværk perfekt. Brug det fx i et julerugbrød eller de klassiske brunkager. Prøv Santa Marias allehånde her! 

# 9: Hvid peber

Hvid peber har en fyldig og varm smag og en ofte stikkende duft, og lige umiddelbart forbinder man derfor ikke krydderiet med det søde køkken. Bruges krydderiet med omtanke, gør det sig dog vældig godt i julekøkkenet, især hvis det matches med andre julekrydderier, som kanel, nellike og ingefær, i nybagte pebernødder- og kager eller sprøde brunkager. Prøv fx Santa Marias økologiske Fairtrade-certificerede hvid peber her!

# 10: Laurbærblade

Laurbærblade har en sødlig duft og fine smagsnuancer, der ligesom allehånde minder om andre krydderier, som muskat, nellike, vanilje og peber. Laurbærblade bruges især til at give julens flæskesteg og and den helt rette smag, men anvendes også i sildelage og i te. Prøv Santa Marias laurbærblade her! 

Kilde: Leksikon.arla.dk