Desserter

Jordbærkoldskål med lakridscrumble og bagte rabarber

Den var god, som mormor lavede den, men den er også flot i nye klæder: sommerklassikeren koldskål! Pust nyt liv i den gamle klassiker med lakrids, rabarber og spiselige blomster - og se dine gæster måbe!
af Cecilie Svensson 20.06.2019 Foto: Stine Christiansen.
Opskrift på koldskål

Koldskål er en ægte sommerklassiker, og du har sikkert ikke tal på, hvor mange gange du har nydt den syrlige smag af kærnemælk med et pift af citron og vanilje.

Har du mod på at tænke ud af boksen (eller skålen) og tage den velkendte koldskål til nye højder, så prøv denne opskrift med lakridscrumble, bagte rabarber og spiselige blomster på toppen. Resultatet er helt igennem betagende!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

DET SKAL DU BRUGE TIL JORDBÆRKOLDSKÅL:

Til 6 personer

Bagte rabarber:

  • 300 g rabarber
  • 60 g sukker
  • 1 spsk. vaniljesukker

Koldskål:

  • 1 vaniljestang
  • 1 usprøjtet citron
  • 4 pasteuriserede æggeblommer
  • 6 spsk. flormelis
  • 3 dl ymer
  • 1 l økologisk kærnemælk
  • 300 g jordbær + ca. 10 til servering

Lakridscrumble:

  • 1 vaniljestang
  • 125 g smør
  • 100 g flormelis
  • 75 g havregryn
  • 100 g hvedemel
  • 1 spsk. usødet lakridspulver

Desuden:

  • 1,5 l piskefløde (kan udelades)
  • 1 håndfuld spiselige blomster (fx appelsintagetes)

SÅDAN LAVER DU JORDBÆRKOLDSKÅL MED LAKRIDSCRUMBLE:

Bagte rabarber:

  1. Tænd ovnen på 180 grader.
  2. Skær rabarberne i stykker på ca. 2-3 cm, og læg dem i et ovnfast fad. Drys med sukker og vaniljesukker.
  3. Bag dem i ca. 20-30 minutter - de skal være møre, men ikke udsplattede.
  4. Tag dem ud af ovnen, og lad dem køle helt ned.

Jordbærkoldskål:

  1. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Riv citronskallen fint, og pres saften.
  2. Pisk æggeblommer, flormelis, vaniljekorn og citronskal til en tyk og cremet æggesnaps.
  3. Vend ymer og kærnemælk i.
  4. Pil jordbærrene, og blend dem med koldskålen.
  5. Lad den blive kold i køleskabet i ca. en halv time.

Lakridscrumble:

  1. Tænd ovnen på 200 grader. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud.
  2. Bland vaniljekornene med de øvrige ingredienser - brug fingrene, så massen ligner grove krummer.
  3. Fordel crumblen på en bageplade med bagepapir. Bag den i ca. 15 minutter, eller til den er gylden.
  4. Lad den køle af, og løsn den i mindre stykker.

Desuden:

  1. Pisk fløden til en let flødeskum.
  2. Anret koldskålen med den piskede flødeskum, de bagte rabarber og friske jordbær ovenpå samt lidt lakridscrumble og fine, spiselige blomster - fx appelsintagetes.