Svampet kærnemælksbrød

Der er ingen tvivl om, at dette brød hører til i den sunde afdeling. Men hold op, hvor smager det stadig lækkert – kærnemælken gør brødet skønt og svampet. Desuden skal dette brød have din opmærksomhed i 2-3 dage, så det er næsten som om, man kan smage, at det er bagt med kærlighed og varme tanker.

Prøv også: Er du vild med kærnemælksbrød, vil du sikkert også kunne lide dette saftige grydebrød

Det skal du bruge til dine kærnemælksbrød:

3-4 brød

Iblødsætning:

  • 150 g knækket rug
  • 200 g koldt vand
  • 30 g salt

Dej:

  • Hele iblødsætningen
  • 80 g solsikkekerner
  • 50 g hørfrø
  • 80 g stenformalet fuldkornsrug­mel
  • 1,3 kg stenformalet fintsigtet ølandshvede- eller speltmel
  • 15-20 g økologisk gær
  • 20 g rørsukker
  • 400 g kærnemælk, gerne stuetemperatur
  • Ca. 500-600 g vand

Se også: Kæmpe pizzasnegl med cherrytomater'


 

Sådan gør du:

Dag 1 – iblødsætning:

  1. Rør ingredienserne sammen, og stil skålen i køleskab natten over.

Dag 2 – dej:

  1. Rør alle ingredienser sammen med den iblødsatte rug, og ælt dejen godt og intensivt. Lad den hvile til dobbelt størrelse – gerne natten over.

Dag 2 eller 3 – bagning:

  1. Vej dejstykker på ca. 650-700 g af, og form dem til kugler.
  2. Lad dem efterhæve i hævekurve til næsten dobbelt størrelse.
  3. Snit dejen på skrå, og giv gerne damp, når du sætter brødene i ovnen, hvis du kan.
  4. Bag brødene ved 230° i ca. 30-35 minutter.

TIP Hvis du vil bage brødene lidt hurtigere, kan du sætte mængden af gær op til 25-35 g, så dejen skal hæve i lidt kortere tid. Brødet smager stadig godt.

Se også: Skærtoft Mølle - bageglade ildsjæle

Opskriften er fra det familiedrevne landbrug Skærtoft Mølle, som er kendt for sine biodynamiske mel- og kornprodukter. I det gamle bagehus på Als fremstiller man hver fredag kvalitetsbrød, som sælges direkte ved stalddøren. Find flere opskrifter og bliv klogere på Skærtoft Mølle på skaertoft.dk.