4 opskrifter med jordbær

Intet smager mere af sommer end de skønne danske jordbær.

Du kan bruge jordbær på utallige måder: rå jordbær med fløde, kogt til jordbærgrød, som jordbærsaft eller i klassiske jordbærtærter.

Vi har samlet fire forskellige lækre opskrifter med jordbær til dig.

Prøv også opskriften: Syltetøj med bær og ingefær.

Klassisk jordbærlagkage


1 lagkage

3-5 dl piskefløde
3 lagkagebunde
3 spsk hyldeblomstsaft
2 bakker jordbær
Mynteblade som pynt

Pisk fløden til skum.

Læg en lagkagebund på et fad, dryp bunden med 1 spsk hyldeblomstsaft. Fordel ? af flødeskummen ovenpå, dernæst ? af jordbærrene, og læg en lagkagebund ovenpå. Gentag processen.

Pynt til sidst jordbærlagkagen med små mynteblade.

De bedste jordbær er dem, man dyrker selv. Læs her, hvordan du skal passe og pleje dine jorbær, og om de forskellige jordbærsorter

Jordbærskum


4 personer

2 ½ dl piskefløde
2-3 spsk flormelis
8 kræmmerhuse
250 jordbær

Pisk fløden til skum, og bland den med flormelis. Kom jordbær i kræmmerhusene, og fyld op med flødeskum.

Prøv også den lækre dessert: Choladeis med hjemmelavet bærsauce.

Jordbærsyltetøj


Ca. 1 liter

1 kg jordbær
600-650 g sukker
2 strimler citronskal fra en usprøjtet citron
1 tsk flydende konserveringsmiddel

Skyl og nip jordbærrene. Læg bærrene lagvis med sukkeret i en gryde. Skræl 2 strimler citronskal af med en kartoffelskræller - der må ikke komme noget af de hvide med. Læg citronstrimlerne mellem bærrene. Læg låg på gryden og lad bærrene trække, til de safter, 2-4 timer.

Varm langsomt bærrene op til kogepunktet. Sluk og tag gryden af varmen. Lad bærrene trække 10 min. under låg.

Tag bærrene op med en hulske og fordel dem i skoldede glas. Kog saften ind uden låg i 15-20 min. Sluk og fjern citronskallen. Tilsæt konserveringsmiddel.

Hæld saften over bærrene. Luk straks glasset med det varme jordbærsyltetøj.

Tip: Tilsæt evt. en flækket vanillesmag i gryden for en sød, rund smag. Hvis du i stedet ønsker mere bid, kan du tilsætte 1 spsk fintrevet frisk ingefær.

Prøv også: Frugtsalat med ferskenlikør.

Små jordbærkager


12 styk

Mørdejsbunde:
100 g smør
175 g mel
50 g sukker
½ æg
Evt. lidt koldt vand

Kagecreme:
1 spsk mel
1 spsk sukker
1 æg
1 dl mælk
½ dl hyldeblomstsaft
1 spsk smør
2 dl piskefløde, pisket til skum

Desuden:
75 g mørk chokolade
5 g smør
1 bakke jordbær, rensede og evt. skåret i skiver
Evt. hyldeblomster til pynt

Mørdejsbunde: Smuldr smørret, og bland det med melet. Tilsæt sukker, og saml dejen med æg. Sæt dejen i køleskab 1 time.

Imens laves kagecremen: Pisk mel, sukker, æg, mælk og hyldeblomstsaft sammen i en gryde. Bring det i kog, mens der røres godt. Kog igennem et par minutter under omrøring.

Tag gryden af varmen, og lad blandingen afkøle, mens der jævnligt røres i cremen. Når den er helt kold, tilsættes flødeskummen.

Rul dejen ud til ca. 8 mm's tykkelse, og stik de små kagebunde ud med f.eks. et glas med en diameter på 6-7 cm. Bag kagebundene i ovnen ved 200° i ca. 10 minutter, til de er let gyldne.

Smelt chokolade og smør i en gryde eller et vandbad.

Smør den smeltede chokolade ud på kagebundene, og stil dem køligt, til chokoladen er stiv.

Fordel kagecremen oven på bundene, og læg jordbær, hele eller i skiver, ovenpå. Pynt evt. dine jordbærkager med hyldeblomster.

Få endnu flere skønne opskrifter med jordbær her