Grydebrød med ølandshvedemel

Find støbejernsgryden frem, og bag det sprødeste grydebrød i ovnen. Dejen skal hæve i 12 timer, men tryller du den sammen aftenen før, og lader den hæve over natten, er det ingen sag!

DET SKAL DU BRUGE TIL DIT GRYDEBRØD:

  • 15 gær
  • 1 dl mørkt øl
  • 5 dl koldt vand
  • 200 g groft ølandshvedemel
  • 1 spsk. salt
  • 2 spsk. rørsukker
  • 400 g hvedemel
  • en støbejernsgryde, der kan tåle at komme i ovnen, ca. 4 l

TIP: Brødet kan også laves med andre meltyper. Sørg blot for, at forholdet mellem væske og mel er det samme som angivet i opskriften, så dejen holdes meget blød og fugtig.

Sådan gør du

  1. Rør smuldret gær, øl og vand sammen i en skål.
  2. Tilsæt først lidt mel, og tilsæt derefter salt, sukker og resten af melet, mens du rører rundt med en grydeske. Dejen skal være meget lind og våd. Hvis du hælder saltet i først, risikerer du at nedbryde lidt af gærens hæveevne.
  3. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i mindst 12 timer eller gerne natten over.
  4. Når brødet skal bages, sætter du en tom stentøjsgryde i ovnen, tænder ovnen på 250° og lader ovn og gryde blive brandvarme.
  5. Tag gryden ud af ovnen, drys med lidt mel, og vip den bløde dej fra skålen direkte ned i gryden. Bag brødet i ovnen i 30 minutter med låget på. Tag låget af gryden, skru ovnen ned på 200°, og bag brødet i yderligere 15-20 minutter uden låg.
  6. Tag gryden ud af ovnen, og vend brødet ud på en bagerist. Lad brødet hvile lidt, inden det skæres i skiver.