Aftensmad

Stop madspild-bowl

En knasende sprød og farverig skål fyldt med alverdens gode sager. De populære 'bowls' er ikke bare en genial måde at få masser af grøntsager på – de er også et ufatteligt godt værn mod madspild.
Tekst og foto 2.02.2017 af: Camilla Stemann Jensen / copenhagenbyme.com
De såkalte 'bowls' er en af 2017's allerstørste madtrends, og det er ikke så mærkeligt. For de er både velsmagende, sunde og mættende, og så kan du fylde dem med nøjagtigt, hvad der passer dig. Så længe du har gode lokale råvarer som kål, græskar eller andre rodfrugter samt ingredienser til en god dressing på lager, så kan det kun blive en god, mættende 'skål.' Camilla Stenmann Jensen, som står bag den grønne blog Copenhagenbyme, deler sin inspirerende stop madspil-bowl. Prøv også: Avocadospread - sundt pålæg

Det skal du bruge til en stop madspild-bowl:

Til 2 personer
  • 500 gram søde kartofler
  • 2 dl kikærter (eller andre bælgfrugter)
  • 1/2 aubergine
  • 1,5 dl flåede eller hakkede tomater
  • 1 fed hvidløg
  • 1 avokado
  • 1 squash
  • 1/2 rødkål (eller andet kål)
  • 2 tomater
  • 1 pose bladbeder eller grøn salat
  • 1 citron
  • Timian
  • Lidt græskarkerner og sesamfrø
  • Evt. rødbedespirer eller karse til topping.
  • Salt og peber

Den skal du smage: Rugbrøds-sandwich med tunsalat og avocado

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det skal du bruge til gomadressing:

  • 150 g sesamfrø
  • 2 spsk tamari (alternativt soja)
  • 2-3 spsk riseddike
  • 1 fed hvidløg
  • 4 spsk sesamolie
  • 2 spsk agavesirup
  • Lidt chili og et skvæt citron

Sådan laver du din egen bowl:

  1. Tænd ovnen på 180°.
  2. Skær de søde kartofler i fine skiver og vend dem i olie, saften fra 1/2 citron, timian og salt.
  3. Bag dem på en bageplade i ovnen i 35-40 minutter.
  4. Skær auberginen i tern, og steg et par minutter på en pande med olie.
  5. Tilsæt kikærter, flåede/hakkede tomater, 1 fed presset hvidløg lidt citron og salt og peber.
  6. Lad det simre et par minutter, og sluk for blusset.
  7. Riv rødkål og hvidkål, evt. på mandolinjern.
  8. Del avokadoen midt over, og skær i fine skiver.
  9. Riv squash i fine tynde strimler, evt. på et juliennejern
  10. Skær bladbeder/grøn salat i mindre stykker, og hak de friske tomater.

Grønne tips: Grøn madopbevaring

Sådan laver du gomadressing:

  • Rist sesamfrøene på en pande uden fedtstof, til de bliver lysebrune. Lad dem afkøle.
  • Blend frøene i en blender sammen med de øvrige ingredienser.
  • Tilsæt evt. lidt vand til sidst, hvis du vil have en lidt tyndere dressing.

Nu til det sjove: Bowlen skal anrettes!

  1. Put først bladbederne/grøn salat i en skål, og vend med lidt af goma-dressingen, så det er dejligt saftigt.
  2. Læg en håndfuld i hver bowl, og gør det samme med rødkålen, så du har lagt en god bund - bogstaveligt talt!
  3. Fordel blandingen af kikærter og aubergine ved siden af, så avokado, friske tomater, squash og til sidst de søde kartoffel-fritter.
  4. Top med gomadressing, sesamfrø, græskarkerner og evt. rødbedespirer og/eller karse. Servér evt. sammen med squash-vafler fra Copenhagenbyme.

Vil du læse mere?

Copenhagenbyme får du masser af inspiration til at leve mere bæredygtigt. Det behøver nemlig langt fra være helligt og besværligt!